Ira lyssnar – Ira guldala – Ira gulldal

framsida_ira_lyssnarDagens boktips handlar om att lyssna och se. Att ha respekt för naturen och leva sida vid sida med den. Det är en berättelse som tar oss med till Norrbotten, den stora älven och gruvan. Boken är den tredje utgåvan i bokförlaget Tornedalicas miniserie Gruvlänet Norrbotten. Den första boken i serien var ”I disponentens tid” av Curt Persson, och den andra delen ”Malmens land” av Staffan Hansson. Den gemensamma nämnaren för bokserien är gruvdriften och hur den har påverkat livet i området. 

”Ira lyssnar” handlar om Ira som bor i Norrbotten nära den stora älven. Hennes farmor har lärt henne att lyssna på marken, på träden och på djuren.  

uppslag_ira_lyssnarspråkvariationen_ira_lyssnar

Det som gör boken så speciell är bilduttrycket och att varje stycke i boken är översatt till nord- och lulesamiska. Svenskan står bredvid nord- och lulesamiskan, vilket bjuder in till att visa och prata med barn om vårt lands fina och värdefulla variation av inhemsk språk och kultur. 

Språket är sparsmakat och speglar på något sätt den norrbottniska själen. Det är som att de få orden skapar känslan av att vara i den stilla naturen. Att lyssna. Första gången jag bläddrade igenom boken reagerade jag på de underbara bilderna som är skapade som kollage av papper med texturer, tidningar och fotografier som klippts och broderats ihop till figurer och former. Det ger ett vilt och okonstlat intryck. Uttrycket förmedlar känslan i boken om en natur som faller isär men som hålls samman av de som bor närmast den. De som är oroliga för framtiden, för hur naturen mår och vilken inverkan vi människor har på den. 

Titel: Ira lyssnar – Ira guldala – Ira gulldal
Författare: Eva Stina Sandling
Illustratör: Eva Stina Sandling
Utgiven: 2019
Antal sidor: 30
Förlag: Tornedalica
ISBN: 9789151920436 

Författare: Shima Kakoulidis

Jag heter Shima Kakoulidis och gillar både att läsa och lyssna på böcker. Det är väldigt kul att som barnbokspratare få möjlighet att lyfta pärlor inom barnboksvärlden för de viktigaste personerna som finns – barnen! Som digital designer har jag alltid användaren i fokus genom alla steg i designarbetet. Detsamma gäller då jag illustrerar och utvecklar koncept för vidare produktutveckling. Det användarfokuset vill jag ta med i mina recensioner som barnbokspratare. Jag tycker det är viktigt att prata med och till barn och inte för dem, därför skulle jag vilja bidra med att lyfta barnböcker som faktiskt är skrivna på det sättet. Jag tror att sådana barnböcker är tidlösa och kan läsas om och om igen under en barndom och sedan återupptäckas av samma barn men i vuxen ålder. Några barnboksförfattare som jag redan här vill tipsa om är Antoine de Saint-Exupéry, Oliver Jeffers, Daniel Salmieri, Matt de la Peña och Jon Klassen för att nämna några. Med ett enkelt språk skapar dessa författare en nyanserad värld med ett djup för barn och vuxna att upptäcka med hjärtat i fokus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *