Tassemarker

TassemarkerI somras besökte jag Science Fiction bokhandeln i Stockholm för första gången, och där vid kassan fanns så otroligt vackra vykort av en (för mig) ny illustratör; Alexander Jansson. När jag sedan fick syn på boken Tassemarker hos Natur & Kultur ville jag så gärna ta chansen och recensera den för Barnboksprat.

Jag visste inte vad jag skulle möta för typ av bok, förutom att jag förväntade mig fantastiska illustrationer. Tassemarker är så  vacker och sorglig att det gör ont. En bok som rör om och berör. En bok som får en att gråta.

Jag vet inte riktigt vad och hur jag ska skriva om den här boken. Enligt information på förlagets hemsida är boken riktad mot åldrarna 3-6 och beskrivs bland annat som ”[…] berättelsen om en liten människa som tappar sin trygghet och finner den igen.” Jag har ingen så liten person att läsa för här hemma längre, så jag får utgå ifrån min egen läsning av boken.

Författaren har verkligen fått välja orden på guldvåg då varje uppslag innehåller några få meningar, ibland endast en. Mycket eftertanke och ett stort mått av känslighet märks av. Bokens uppslag hålls samman av en röd tråd som här är en röd halsduk, en halsduk som det lilla jaget ser ut att följa efter och försöka få fatt i. En halsduk som är det som finns kvar av den vuxne som i början av boken bleknar bort och blir onåbar för barnet.

Den tolkning jag har av boken är att både barnet och den vuxne förlorar sin trygghet, men att det till slut är barnet som får den vuxne att komma tillbaka från den plats dit hon försvann: ”Jag hade inte hittat mig, om jag inte funnit dig”. En depression hos den vuxne kanske? Utbrändhet? Annan sjukdom?  Det finns rum för flera olika förklaringar till frånvaron, och ingen tolkning kan ju vara fel. Det är fint när det finns rum för ens egna tankar, funderingar och känslor.

Illustrationerna då, uppfyllde de mina förväntningar? Javisst, och mer därtill. De fantastiska bilderna och den finstämda texten skulle inte klara sig utan varandra. Men fastän bilderna är oerhört vackra och starka kan de nog vara skrämmande för de allra minsta. Det sista uppslaget föreställer barnet och den vuxne tillsammans i en trädkoja, och här var nog förväntan att de skulle se lyckliga ut vilket de inte gör. Det öppnar upp för eftertanke och fortsatta samtal efter läsningen; om de nu funnit varandra igen efter att ha skiljts åt – varför ser de inte glada ut?

Se till att läsa Tassemarker, om så bara för dig själv om du inte har något barn i din närhet. Bli berörd.

Tassemarker - uppslag från boken

Svenska akademiens ordboks definition på ordet  ’tassemark’:
oländigt l. svårframkomligt l. ödsligt (skogs)område, vildmark, ödemark; vanl. i pl.; äv. mer l. mindre bildl., om misstänkt l. ljusskyggt (se LJUSSKYGG 2) verksamhetsområde o. d.


Tassemarker
Författare: Ebba Berg
Illustratör: Alexander Jansson
Förlag: Natur & Kultur
ISBN: 9789127159549
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *