Söndagstrean: tonårsliv – pubertet och sex

Barnboksprats söndagstreaVarje söndag tipsar vi om 3 barn- och ungdomsböcker på ett speciellt tema. Sedan vill vi gärna ha era tips! Skriv på din blogg, instagram eller i en kommentar. Tagga gärna @barnboksprat och #barnbokspratssöndagstrea så att vi hittar dina tips.

Jag minns så väl när jag gick på mellanstadiet på 80-talet och nervöst smög längs hyllorna i byns bibliotek för att hitta böcker om det som komma skulle. Som jag minns det verkade det finnas en enda bok på ämnet; Mensboken av Lilian Edvall som fortfarande går att köpa hos diverse nätbokhandlar! Men, som tur är finns det ett lite bättre utbud nu. Jag har kikat lite i Fakta om mens, en lättläst bok om mens från Nypon förlag. Boken är kortfattad och lätt att förstå och beskriver vad som händer i kroppen rent fysiskt, vilka olika mensskydd det finns och hur man använder dessa men även lite grann om pms. Lite kuriosa om mens hittar du längst bak i boken; visste du att det finns 88 olika ord och uttryck för mens på svenska? Eller att det finns konst skapad med mensblod? Coolt eller lite äckligt? Kanske både och…

Lätta sexbokenLätta sexboken har jag köpt in till skolbiblioteket på min arbetsplats (som är en högstadieskola). Det bläddras och fnissas en hel del när ungdomarna hittar boken i hyllan, men det märks att de är intresserade och verkar tycka att det är bra att boken finns som komplement till allt som finns att läsa om sex på nätet. Boken är utgiven av LL-förlaget (som ger ut lättlästa böcker), så den passar extra bra för ungdomar som har någon typ av funktionsvariation. Innehållet behandlar t.ex. områden som kropp, hälsa, sex med sig själv och sex tillsammans med någon.

Den tredje boken jag har valt att ha med i dagens tema är Viktigast av allt – om kroppen, känslor och sex, en bok lämplig för tonåringar (det finns också en version som riktar sig till mellanstadieåldern Världens viktigaste bok) som är skriven av en av Sveriges främsta sexualupplysare. Det här är en bok som täcker en stor del av området kroppen, sex och samlevnad; här kan du läsa om jämställdhet, sexuella trakasserier, våld, om att komma ut, om fantasier, skydd, familj, identitet, hur barn blir till – ja det är nog den mest heltäckande bok i ämnet som jag sett hittills. Relativt ny och fräsch också (kom i oktober 2018). Mycket bra!

Visste du förresten att RFSU har en metodbank för undervisning om sex och relationer för olika åldrar? Du hittar den här.


Fakta om mens
Författare: Annelie Drewsen
Förlag: Nypon förlag
ISBN: 9789178251025
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris


Lätta sexboken
Författare: Inti Chavez Perez
Förlag: LL-förlaget
ISBN: 9789170534973
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris


Viktigast av allt : om kroppen, känslor och sex
Författare: Nathalie Simonsson
Förlag: Ordfront förlag
ISBN: 9789170379802
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

En kommentar till “Söndagstrean: tonårsliv – pubertet och sex”

  1. Jag vill tipsa om Clara Henrys bok ”Ja jag har mens, hurså?” och Anna Ahlunds böcker där sex får ta plats och det i variation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *