Barnboksprats söndagstrea: Stina Wirsén

barnboksprats-söndagstrea-279x300

Varje söndag tipsar vi om 3 barn- och ungdomsböcker på ett speciellt tema. Sedan vill vi gärna ha era tips! Skriv på din blogg, Instagram eller i en kommentar. Tagga gärna @barnboksprat och #barnbokspratssöndagstrea så att vi hittar dina tips.

I går fyllde Barnboksförfattaren och illustratören Stina Wirsén år och då känns det passande att skriva lite om henne i dagens söndagstrea. Stort grattis Stina!

Stina utbildade sig på Konstfack 1985–1992, var anställd som tecknare på Dagens Nyheter åren 1990–2010. Under en period var hon även chef för tidningens illustrationsavdelning och har därefter varit frilans. Hon har genom åren mottagit en rad priser för sina illustrationer. Hon har skapat fantastiska böcker så som Rut och Knut, Vems och Brokiga.

Rut och Knut tittar ut på Vilda djur: Älgar och Gråsuggor
Många av Rut och Knut böckerna lär barnen om olika saker som exempelvis rymden, klockan, naturen och väderfenomen. Vår favorit hemma är Rut och Knut tittar ut på Vilda djur: Älgar och Gråsuggor. Den har nästan lästs sönder. Den berättar om vilda djur och att de kan finnas lite vart som helst. På torget exempelvis. Man får chansen att lära sig varför djur ser ut som de gör.  Hur de lever och varför det finns så många olika sorter.

Vems Kompis?
Vems kompis har varit vår favorit genom åren och lästes flitigt när barnen gick på förskolan.  En dag dyker det upp en ny katt! Den är så mjuk och blå. Så fin och blå och mjuk och len. Så tycker nalle. Nalle vill röra vid den blå katten, vara närmast, vara den som den blå katten tycker mest om och helst leker med. Men vill den blå katten ha det så också? Vems kompis vill han vara? Det är den stora frågan och bilderna är Stina’s klassiker.

En liten skär och alla brokiga bråkiga
En liten skär och alla brokiga bråkiga samlingsutgåva skulle vi rekommendera att läsa. Där får man lite av varje av Stinas fina bilder och fina berättelser. Dessutom alla de olika figurerna med olika personligheter.

Man blir glad av Stinas brokiga figurer och det finns mycket att prata om och många detaljer att titta på.

Vilken av alla Stinas böcker är din favorit?

——————————————

Rut och Knut tittar ut på Vilda djur: Älgar och Gråsuggor
Författare: Stina Wirsén
Bild: Stina Wirsén
Förlag: Rabén&Sjögren
ISBN: 9789129656558
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris


Vems Kompis?
Författare: Stina Wirsén
Bild: Stina Wirsén
Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 9789163866906
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

En liten skär och alla brokiga bråkiga samlingsutgåva
Författare: Stina Wirsén
Bild: Stina Wirsén
Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 9789163882494
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Bilder lånade av Adlibris och Konstochfolk

2 reaktioner till “Barnboksprats söndagstrea: Stina Wirsén”

  1. Du vet väl att Nalle fick sin blå katt tillslut? I Vem är stor? Som är första boken där vi får möta vem-djuren som vuxna med egna barn, så ser vi att Nalle och Blå katten har fått barn tillsammans. ?

    /Sus

  2. Stämmer och stort tack för påminnelsen Sus. Kanske dags att läsa igenom böckerna igen. Det kan vara fin läsning för mig som påminnelse och nostalgi. /AC

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *