Huset mittemot

Huset mittemotDen här boken fångade mitt intresse tack vare sitt snygga omslag (gjort av Anna Henriksson/Pixelpiraya) som verkligen förmedlar en känsla för storyn.

Huset mittemot är Alex Haridis debutroman, han är tidigare känd som manusförfattare till ett flertal dramaserier som visats av SVT. Om man läser om boken på Bonnier Carlsens hemsida får man veta varifrån han fick idén till boken:

Idén till Huset mittemot föddes när Alex hittade en grav utan gravsten på kyrkogården i den lilla byn på finska landsbygden som hans mamma kommer ifrån. Istället för en sten fanns där ett ljus och någon såg till att det ljuset aldrig slocknade.

Bokens huvudperson är 13-årige Joel som bor med sin mamma Helena och syster Sofia i en mindre kuststad någonstans i Sverige. De bor kvar i moderns föräldrahem, och mittemot finns det som bokens titel syftar på; Ödehuset. När Joel var 7 år lovade han sin mamma att hålla sig borta från Ödehuset, där det för några årtionden sedan hände något oerhört tragiskt; en 13-årig pojke hängde sig på vinden.

Bland barnen och ungdomarna i trakten har det blivit en ”grej” det där med självmordet och Ödehuset. Den som är riktigt modig eller kanske tvingad springer fram och använder portklappen som finns på ytterdörren. Men ingen har någonsin öppnat för huset står ju tomt sedan länge…eller? När Joel och två andra ungdomar från skolan en kväll på fyllan bryter sig in i huset genom att krossa ett källarfönster börjar underliga saker hända. Joel råkar somna i huset i det som varit den 13-årige pojkens rum. När han vaknar ligger han nerbäddad i en säng, hans kläder är borta men rena kläder i passande storlek är framlagda i rummet.

Joel börjar göra efterforskningar, han vill veta vad det egentligen var som hände med den där pojken som tog livet av sig. Och en dag stannar det en bil utanför Ödehuset, en man går in! Betyder det att huset faktiskt inte är tomt?

Det hela är mycket egendomligt, och konstigare och konstigare blir det. Joel dras till huset av någon underlig anledning. Det finns något där som drar i honom…vad är dröm och vad är verklighet?

Jag tycker att Alex Haridi har lyckats riktigt bra med sin debutroman; han bygger upp en otäck stämning kring storyn med Ödehuset samtidigt som boken också handlar om att växa upp, om vänskap och om konflikter med både kompisar och familj. För min del hade det faktiskt gärna fått bli ännu lite läskigare. Haridi lämnar också något åt läsaren att fundera över; den där döde pojkens storebror, han som mamma Helena umgicks med som ung – vem är han egentligen? Det sägs ju att Joel är mycket lik pojken som dog, och Joels pappa försvann när han var liten så han känner inte till honom alls. Jag tänker att kanske kanske kan den där ”storebrorsan” vara Joels och Sofias pappa? Eller?


Huset mittemot
Författare: Alex Haridi
Förlag: Bonnier Carlsen (2015)
ISBN: 9789163882012
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Kanske gillar du också:

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och är beroende av böcker av alla slag! Jag tycker om att läsa tyst, läsa högt, läsa för njutning, läsa för att lära och att läsa för att ge andra en upplevelse. Att hjälpa andra att upptäcka glädjen med att läsa försöker jag göra ofta genom att läsa för min son (född 2006) för min dotter (född 2010) och i mitt yrke som lärare för mina tonårselever.

3 reaktioner till “Huset mittemot”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *