Huset mittemot

Huset mittemotDen här boken fångade mitt intresse tack vare sitt snygga omslag (gjort av Anna Henriksson/Pixelpiraya) som verkligen förmedlar en känsla för storyn.

Huset mittemot är Alex Haridis debutroman, han är tidigare känd som manusförfattare till ett flertal dramaserier som visats av SVT. Om man läser om boken på Bonnier Carlsens hemsida får man veta varifrån han fick idén till boken:

Idén till Huset mittemot föddes när Alex hittade en grav utan gravsten på kyrkogården i den lilla byn på finska landsbygden som hans mamma kommer ifrån. Istället för en sten fanns där ett ljus och någon såg till att det ljuset aldrig slocknade.

Bokens huvudperson är 13-årige Joel som bor med sin mamma Helena och syster Sofia i en mindre kuststad någonstans i Sverige. De bor kvar i moderns föräldrahem, och mittemot finns det som bokens titel syftar på; Ödehuset. När Joel var 7 år lovade han sin mamma att hålla sig borta från Ödehuset, där det för några årtionden sedan hände något oerhört tragiskt; en 13-årig pojke hängde sig på vinden.

Bland barnen och ungdomarna i trakten har det blivit en ”grej” det där med självmordet och Ödehuset. Den som är riktigt modig eller kanske tvingad springer fram och använder portklappen som finns på ytterdörren. Men ingen har någonsin öppnat för huset står ju tomt sedan länge…eller? När Joel och två andra ungdomar från skolan en kväll på fyllan bryter sig in i huset genom att krossa ett källarfönster börjar underliga saker hända. Joel råkar somna i huset i det som varit den 13-årige pojkens rum. När han vaknar ligger han nerbäddad i en säng, hans kläder är borta men rena kläder i passande storlek är framlagda i rummet.

Joel börjar göra efterforskningar, han vill veta vad det egentligen var som hände med den där pojken som tog livet av sig. Och en dag stannar det en bil utanför Ödehuset, en man går in! Betyder det att huset faktiskt inte är tomt?

Det hela är mycket egendomligt, och konstigare och konstigare blir det. Joel dras till huset av någon underlig anledning. Det finns något där som drar i honom…vad är dröm och vad är verklighet?

Jag tycker att Alex Haridi har lyckats riktigt bra med sin debutroman; han bygger upp en otäck stämning kring storyn med Ödehuset samtidigt som boken också handlar om att växa upp, om vänskap och om konflikter med både kompisar och familj. För min del hade det faktiskt gärna fått bli ännu lite läskigare. Haridi lämnar också något åt läsaren att fundera över; den där döde pojkens storebror, han som mamma Helena umgicks med som ung – vem är han egentligen? Det sägs ju att Joel är mycket lik pojken som dog, och Joels pappa försvann när han var liten så han känner inte till honom alls. Jag tänker att kanske kanske kan den där ”storebrorsan” vara Joels och Sofias pappa? Eller?


Huset mittemot
Författare: Alex Haridi
Förlag: Bonnier Carlsen (2015)
ISBN: 9789163882012
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

3 reaktioner till “Huset mittemot”

  1. Fast storebrodern var väl mannen som kom till huset. Eller?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *