Färgen på drömmar

Färgen på drömmarDet har gått några år sedan jag läste Ruta Sepetys förra bok Strimmor av hopp, en bok som jag har haft kvar inom mig sedan dess eftersom den påverkade mig starkt. När jag fick erbjudande om att recensera hennes nya bok Färgen på drömmar blev jag både nyfiken och tveksam.  Eftersom jag tyckte så mycket om Strimmor av hopp visste jag inte riktigt hur jag skulle ta mig an Färgen på drömmar. Efter att ha läst om en ung flicka i andra världskrigets mardrömslika tillvaro kändes det som ett stort hopp till en sjuttonårig dotter till en prostituerad i 50-talets New Orleans.

Hur ser framtidsutsikterna ut för en ung kvinna vars mamma jobbar som prostituerad på en bordell i stadens franska kvarter, och vars pappa inte har funnits med i bilden alls? Många är de som förväntar sig att Josie Moraine ska gå i sin mammas fotspår nu när hon börjar få åldern inne, men själv har hon helt andra drömmar och förhoppningar. Hon är smart, ambitiös och vill utbilda sig! Mamman däremot har en mycket tvivelaktig karaktär och är definitivt inte någon trygg modersgestalt. Hon har till och med stulit från sin egen dotter!

Jag upplever Josie som ganska ensam trots att hon har flera personer i sin omgivning som bryr sig om henne. Hon bor i ett rum ovanpå en bokhandel som hon även arbetar i. Den ägs av en man och hans son som båda har tagit hand om och varit ett stöd för Josie. Mannen blir dock mer och mer dement under bokens gång vilket ställer till det för hans son och även för Josie. Josie har också ett annat jobb; hon städar på bordellen där ”bordellmadam” Willie Woodley härskar. Willie och hennes chaufför Cokie är ett också ett par vuxna människor som sina udda yrken till trots faktiskt är trygga och omtänksamma vuxna i Josies värld. Där finns också en ung man som hon tycker om, Jesse.

Det som ställer till det ordentligt i Josies värld är att hennes mamma sällskapar med en man som har maffiaanknytningar. Det kommer folk som kräver henne på pengar för en skuld som mammans fästman har. Josie har en summa pengar som hon fått av den fina Cokie (han har vunnit dem) för att kunna betala sin utbildning, och hon har själv sparat och gnetat länge också. Allt detta blir nu förgäves, för pengarna som maffian kräver måste betalas. Annars…Den här svåra situationen gör att Josie måste ta till drastiska åtgärder får att få ihop tillräckligt med pengar; kommer hon att bli tvungen att gå i sin mammas fotspår trots allt?

Jag gillar boken, det gör jag, men den är inte riktigt i samma klass som Strimmor av hopp. Olikheterna är stora, men det finns en likhet tycker jag – och det är att båda böckerna har en mycket stark kvinnlig huvudperson som man fattar tycke för och känner en stor beundran inför. Ruta Sepetys är duktigt på att beskriva sina karaktärer så att man ser framför sig precis hur de ser ut; likadant är det med miljöerna. Om jag skulle rekommendera den här boken för någon speciell ålder skulle jag nog säga att den lämpar sig bäst för unga vuxna, inte för yngre tonåren. Det ska bli spännande att se vad författaren hittar på härnäst!


Färgen på drömmar
Författare: Ruta Sepetys
Förlag: B. Wahlström (2014)
ISBN: 9789132162961
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *