Min fjärilsbok

min fjarilsbokEn fullständigt ljuvlig bok om några av våra vanligaste svenska fjärilar. Stefan Casta, som verkligen värnar om att visa fram naturen och inspirera barn och unga i sina böcker, samarbetar här med en begåvad illustratör och biolog vid namn Emma Tinnert. Varje hennes framställning av fjärilssorterna står för sig själva som utsökta små sköna konstverk.

Faktainformationen är kort och lagom informativ, som en första introduktion till fjärilarnas värld. En personlig beskrivning först. Sedan följer tydliga fakta och rolig detaljinformation. Jag upplever att det blir både lättsamt och underhållande att ta in informationen. En bok som jag tycker både en vetgirig liten kan dyka ner i, men också ett större skolbarn. Och jag och flera till.

I denna ordning dyker fjärilssorterna upp:

Citronfjäril
Nässelfjäril
Påfågelöga
Sorgmantel
Vinbärsfuks
Aurorafjäril
Makaonfjäril
Puktörneblåvinge
Rapsfjäril
Hagtornsfjäril
Apollofjäril
Luktgräsfjäril
Silverstreckad pärlemorfjäril
Mindre guldvinge
Tistelfjäril
Amiral

BlueTre sidor föräras till varje fjäril. Tilltalet är personligt och underhållande. Många små saker framkommer som var nya för mig. ”Citronfjärilen blir äldst av alla våra fjärilar. Den kan bli nästan ett helt år.”
”Den normala livslängden för en fjäril är bara några veckor.”
”Nässelfjärilen är mörkare ju längre norrut i Sverige de lever.”

Och om Sveriges vanligaste fjäril, luktgräsfjärilen: ”Hannarna äter ingenting och besöker inte blommor. Därför lever de inte så länge. Honorna är däremot flitiga blombesökare. ”Tistelfjärilen var den första fjärilen som kom till ön Spetsbergen på ögruppen Svalbard långt uppe i Norra Ishavet.”

Fjärilar känns plötsligt inte bara vackra, utan som intressanta och sinnrika små väsen som påverkar vårt synfält och sinne. Sambandet med vissa växter och fjärilar blir också tydligare.

I Sverige ökar vissa arter. Men i vissa länder är fjärilarna på väg att försvinna. Det är en känslig varelse som svarar på sin omvärlds välmående och således också förfall. Det går att engagera sig kring fjärilens väl och ve, tips ges i boken och därtill några boktips om fjärilar och en ordlista på några ovanliga ord. En given faktabok för liten och stor. Om nu fjärilar är på tapeten för dessa förstås, fast annars lär det nog bli. Svår att motstå. Skönhet och tydlighet.

 

Apollo


Min fjärilsbok
Författare: Stefan Casta
Illustratör: Emma Tinnert
Förlag: Opal (2014)
Antal sidor: 61
ISBN: 9789172996427
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Malin Alvasdotter

Mitt namn är Malin och jag har 6 barn födda mellan 1998-2015 och jag tycker att deras bokintresse ger mig en bra inblick i olika sorters böcker för olika åldrar. Jag är utbildad inom Biblioteks- och informationsvetenskap och skriver själv på olika bokprojekt, så där som säkert många skrivande drömmande själar gör. I mitt skrivande för barn är det poetiska i livet och i naturen min drivkraft. Mitt intresse för miljö är mycket stort och tidigare drev jag bloggen MalvaLin, som också är mitt miljövänliga företags namn. Jag tilltalas oerhört av vackra eller spännande illustrationer. Det kan avgöra om jag tar en bok i min hand och sådan var jag även som barn, på gott och ont. Men det är ju så att bilder kan vara fantastiska ihop med en text och jag uppskattar även när böcker för äldre barn har illustrationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *