Fotbollsakademin: Avspark

Fotbollsakademin: AvsparkAvspark är den första boken i en ny serie, ”Fotbollsakademin”, som handlar om fotboll och vänskap. Själv är jag i det närmaste ointresserad av fotboll men har både barn och elever som verkligen är intresserade, så för att hitta böcker att sätta i händerna på dem valde jag att läsa Avspark.

Huvudperson i boken är Jake Oldfield 11 år, vars absoluta favoritlag i fotboll är Manchester City. Han är också en väldigt duktig fotbollsspelare, och får en dag möjligheten att provspela för Citys konkurrerande lag, Manchester Uniteds juniorlag. Fastän det känns aningen motstridigt är det en chans som man varken kan eller får tacka nej till! Och det går bra, riktigt riktigt bra. Jake är en av tre spelare som tas ut och får skriva på ett årslångt kontrakt med juniorlaget. Men allt är inte guld och gröna skogar bara för att han blivit utvald. I laget finns många killar som redan spelat tillsammans ett tag, och en av dem verkar verkligen vara ute efter att göra livet surt för Jake. Det kommer fram att Ryan, som den killen heter, har haft sin bästa kompis i laget, men att kompisen av någon anledning fått lämna. Nu tycker Ryan att Jake har kommit och tagit kompisens position på planen.

Jake tränar med laget och efter ett par matcher som går rätt dåligt börjar han tappa självförtroendet som fotbollsspelare. Han tycker att han inte gör tillräckligt bra ifrån sig, och en dag säger tränaren att han vill prata med Jake och hans pappa. Jake blir förtvivlad, för han tror att det bara kan betyda en sak – att han ska bli kickad från laget.

Det är som sagt en bok om fotboll och vänskap; om att lära känna och träffa nya lagkamrater, att börja i en ny skola, att försöka vara en i laget utan att dras med när några få pratar illa om lagmedlemmar…det är inte lätt att passa in! Jake är bara 11 år, men när jag läser boken känns det som att han är äldre, kanske 14-15 år.  Det är tuffa problem de unga killarna ställs inför, både på planen och utanför.

Nästa bok kommer till sommaren och kommer att ha en av Jakes lagkamrater som huvudkaraktär. Även om jag som sagt är rätt ointresserad av fotboll kommer jag ändå att vilja läsa den eftersom jag är nyfiken på hur det kommer att gå för Jake och hans kompis Yunis. Jag är rätt säker på att den här boken passar superbra för alla fotbollsintresserade tjejer och killar i åldern 7-13 år ungefär.


Avspark
Författare: Tom Palmer
Förlag: Argasso bokförlag AB (2014)
ISBN: 9789187667206
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

 

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *