Maze Runner: I dödens labyrint

maze runnerJag såg filmen först och blev intresserad av att läsa boken. Gillar den suggestiva omslagsbilden. Man undrar ju verkligen vad det är för ställe och vilka de där människorna är som är på väg in i labyrinten. Egentligen tycker jag att man alltid ska läsa boken, innan man ser filmatiseringen, just för att inte förstöra läsningen och de egna intrycken och inre bilderna. Nu blev det tvärtom men ändå kunde jag bli överraskad av läsningen. Böcker är alltid bättre.

Maze Runner är James Dashners dystopiska bokserie om Thomas, som vaknar upp i en hiss och minns ingenting om sitt eget liv förutom sitt namn. När hissdörrarna öppnas slängs han in i en märklig värld. Ett gäng tonårspojkar är inlåsta på ett område och omringade av höga bergsväggar. Ingen av dem minns sitt tidigare liv. Utanför bergsväggarna finns en gigantisk labyrint som innehåller dödliga faror nattetid. Under dagarna är labyrinten stängd. Tonåringarna har all förnödenhet de behöver. Det får de av ”skaparna” som skickas upp i hissen. De kan odla, laga mat och har samordnat ett välorganiserat samhälle med lagar och regler för att kunna överleva sin märkliga situation. Varje månad kommer även en ny pojke upp med hissen. Men med Thomas kommer saker och ting att förändras. Kommer de någonsin att hitta en väg ut? Thomas är kanske den som kan leda dem ut därifrån.

Jag gillar starkt dystopiska böcker som är välskrivna och handlar om överlevnad. Blir så fascinerad av den psykologiska aspekten. Hur människor tänker och gör sitt yttersta under svåra omständigheter. Vår mänskliga drift att överleva mot alla odds. Den här boken blir också så avskalad, på ett positivt menat sätt, eftersom Thomas och de andra inte minns sina förra liv. Läsaren behöver inte läsa om vardagliga problem, om relationer med föräldrar, kärlek eller annat som finns i våra normala liv utan all fokus är på att finna svaret på labyrintens gåta och kampen om överlevnad. Det blir en suggestiv thriller som lämnar ett spännande slut som gör att jag bara vill fortsätta och läsa. För man anar, trots bokens lättsamma läsning, att det finns en välgenomtänkt story och att fortsättningen kommer att bli alltmer komplicerad, ju mer Thomas får veta om sina ”skapare” och om sig själv. Jag ser framemot bok nummer två.


Maze Runner: I dödens labyrint (del 1)
Författare: James Dashner
Förlag: Bokförlaget Semic
Översättare: Ylva Spångberg
Läsålder: 12-15 år
Antalsidor: 384
Utgiven: 201408
ISBN: 9789155260576
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *