Konrad lussar – boktips

Konrad lussarLucia är i antågande och dom senaste åren har luciafirandet på dagis och skolor väckt många tankar och diskussioner, inte minst i sociala medier. För ett tag sedan uppmärksammades 11-åriga Uma på nyheterna efter att hennes mamma gjorde ett inlägg på Facebook om att dottern inte fick vara tomte då skolan lussade, utan tjejerna fick välja på att vara tärna eller lucia. Därför känns det befriande med den nya boken ”Konrad lussar” som ges ut av Olika förlag. Om den lyckas med vad den utger sig för, att fokusera på barnens lust att klä ut sig samt skildra luciatraditionen ur ett barnperspektiv, är det enligt mig precis vad som behövs just nu. Lucia ska ju vara kul och lustfyllt, inte diskriminerande och uteslutande. ”Konrad lussar” är uppföljaren till ”Konrads klänning” av Åsa Mendel -Hartvig.

Författare: Karin Almerén

Jag heter Karin Almerén och jag tycker att barnböcker och annan barnkultur är något av det bästa att förgylla vardagen med. Tillsammans med mina två barn, födda 2008 och 2012, konsumerar jag allt från pekböcker till kapitelböcker, barnpoddar, teaterföreställningar och ljudböcker så mycket som jag hinner. Jag är lite extra nyfiken på barnlitteratur som har ett genus- och mångfaldsperspektiv, men jag gillar även att dyka ner i mina egna gamla bokgömmor och dela mina barndomsfavoriter med mina barn. Till vardags arbetar jag med kommunikation på en onlineavdelning, men den första kursen som jag läste på universitet var “litteratur och drama” sedan följde studier i ekonomi och statsvetenskap, jobb på olika myndigheter för att slutligen mynna ut i att det är för text och kommunikation mitt hjärta klappar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *