Sara favoriter 2014

Favoriter2014Det har blivit dags för en avstämning av 2014 års bokutgivning. Här kommer mina favoriter (julklappstips!):

 

Bästa småbarnsböckerna

Maria Nilsson Thores nya bokserie om förskolan Ärtan innehåller stora känslor och mycket igenkänning hos de yngsta barnen.

Alla tre gräver en grop av Maria Nilsson Thore
Alla tre vilar av Maria Nilsson Thore

 

Bästa bilderböckerna

Uppföljaren till Tio vilda hästar tycks gå att läsa hur många gånger som helst. Bokens härliga hästar och välsmakande rim räcker garanterat ytterligare ett år.

Hästfesten av Grete Rottböll och Lisen Adbåge

Augustnominerade boken Tilly som trodde att… handlar om människors olika förutsättningar i livet. En bok som berör utan att vara alltför tung. En bok att prata om.

Tilly som trodde att… av Eva Staaf och Emma Adbåge

 

Bästa faktaböcker

Sarah Sheppards nya faktaboksserie om skogsdjuren går verkligen hem. Jag visste inte att det fanns så mycket intressant att lära sig om de djur som lever i våra svenska skogar. Mycket humor!

Djuren i skogen av Sarah Sheppard
Harry & Härta Hare av Sarah Sheppard
Rut & Rocky Rådjur av Sarah Sheppard

 

Bästa ungdomsbok

Språket i denna bok är helt fenomenalt. Om hur en självsäker Anne Frank-nörd får klassen med till Amsterdam på klassresa så att hon ska kunna besöka Anne Franks hus.

Född fenomenal
Född fenomenal av Josephine Bornebusch

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *