Hundra hugg

1388757561755En riktigt obehaglig men tyvärr inte overklig bok. Titeln är avslöjande, men jag gjorde inte kopplingen förrän i slutet av boken. När jag i efterhand studerade omslaget var också det riktigt otäckt – något jag inte lade märke till vid första anblicken. Ibland har man lite för bråttom att bara öppna boken och börja läsa…

Bokens huvudperson Aisha går sista året på gymnasiet och bor tillsammans med sin mamma, pappa och lillebror Karim i en lägenhet. Hon gillar skolan och har sin bästa kompis Nina i samma bostadshus. Karim som går sista året i högstadiet trivs inte lika bra med livet. Han hatar skolan och hemma beter han sig otrevligt och hotfullt mot alla familjemedlemmar. Inte ens pappan verkar våga stå upp mot sonen.

Rykten går att Karim är en tjuv; Aisha har sett hans dyra prylar. Vad hon inte förstått är att stölderna är mycket grövre än så – gänget han hänger med stjäl även bilar. Han tar till och med Aishas pengar, busskort och id-kort. När hon försöker få tillbaka sina saker kallar han henne en hora. Karims humör blir alltmer instabilt och Aisha är riktigt rädd för honom. En vinterdag åker föräldrarna iväg för att hälsa på några släktingar i en annan stad. Aisha låser dörren till sitt rum på kvällen när hon ska sova, men det hjälper inte…Karim tar sig in ändå.

Jag skulle rekommandera att man använder den här boken i undervisningssyfte, som diskussionsunderlag. Sätt den inte i händerna på ungdomarna utan att prata om det den handlar om. Det finns bra arbetsmaterial hos Nypon att ladda ner. Länkarna hittar du här nedan.

Arbetsmaterial för lärare hittar du här.

Frågor till boken för elever hittar du här.

Vi på Barnboksprat har recenserat flera av Christina Wahldéns lättlästa böcker om svåra ämnen:

Jag vill inte

Ny här

Är det någon där?


Hundra hugg

Författare: Christina Wahldén

ISBN: 9789175671147

Förlag: Nypon (2014)

Antal sidor: 60

Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *