Grodornas drottning får inte väta sina fötter

 Grodornas drottning får inte väta sina fötterDet är nog inte så jätteofta (om någonsin) jag använt ord som förtjusande och bedårande för att beskriva en bok jag recenserat. Men nu gör jag det. Grodornas drottning får inte väta sina fötter är verkligen en alldeles underbar bok! Med den här boken gör både författaren Davide Cali och illustratören Marco Somà sin Sverigedebut. Illustrationerna är verkligen fantastiska. Jag vill ha mer! Och mer går att hitta i portfolion på i illustratörens blogg här.

Boken, som vänder sig till läsåldern 3-6 år, tar upp ett ämne som kanske inte är så vanligt i bilderböcker för småbarn – nämligen makt. I en damm någonstans finns ett grodsamhälle där alla verkar leva i frid och fröjd; de hoppar, äter, sover och sjunger sånger tillsammans. En dag händer plötsligt något oväntat: ett föremål plumsar ner i dammen! Alla dammens invånare blir nyfikna och dyker efter saken. Det visar sig när en av grodorna kommer upp till ytan, att saken är en liten liten krona som nu sitter på grodans huvud.

grodornasdrottning_bild3_410

Rätt snabbt är det en grupp grodor som anser sig vara riktiga förståsigpåare som deklarerar att nu är denna kronförsedda groda grodornas drottning. Så måste det ju bara vara eftersom hon har en krona på sitt huvud! Och vad gör då en drottning? Ja, det har drottningen själv förstås ingen aning om men det vet hennes självutnämnda rådgivare. Hon ska naturligtvis bli serverad flugor, inte behöva jaga dem själv. Hon ska ha ett eget blad som bara hon får vara på, och hon ska inte prata med de andra grodorna.

Men vad kan hända med en person som får makt? Att använda sin makt på ett klokt sätt är inte alltid lätt visar det sig. Och dessutom är det lika lätt att förlora makten som att få den…Hur blir stämningen i dammen när något plötsligt ska bestämma över de andra? Och vem tillhör den där kronan egentligen?

En fantastiskt fint illustrerad saga med ett viktigt budskap. Läs och njut.


Grodornas drottning får inte väta sina fötter
Författare: Davide Cali
Förlag: Alvina (2014)
ISBN: 9789186391195
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *