Malte Modig

modigMod är ett populärt tema inom barnböcker. Ibland lite mera outtalat, som i exempelvis i Gittan och gråvargarna av Pija Lindenbaum eller mer tydligt, som i Malte Modig. Pojken Malte är rädd för det mesta och det kanske inte är så roligt ibland då man heter Modig upp på allt. Tonen i boken är vardaglig och igenkännande. Man kan vara rädd för mörker, för att göra sig illa och för arga vuxna. Det är tur att Malte har sin bästa kompis, Märta Svensson, som inte verkar rädd för någonting. Det borde vara hon som skulle heta Modig och inte han, tänker Malte. Men så får Malte sig en tankeväckande åsikt om vad egentligen mod handlar om.

Illustratören Kajsa Lind har en stil som påminner lite om Emma Adbåge. Jag charmas av den där stökiga känslan där möbler och linjer inte är helt raka. Lite som en barnteckning. Det är lekfullt och färggrant. Jag har inte riktigt koll men tror Lind släpper en bok från Olika förlag samtidigt som denna.

Författaren Karin Jacov är ny inom barnboksskapandet med meriter som barnboksläsande mamma och förskollärare. Jag var lite ovan hennes språk först. Meningarna satt bättre efter en andra läsning. Hon använder också meningar som; Dom springer sitt snabbaste och Inne hos Malte försvinner räddet genast. Sådana formuleringar och egna ord påminner också om Pija Lindenbaum tycker jag. Inte textmässigt alltså men just att våga sticka ut lite språkmässigt. Jag gillar det!

IMG_7428

Jag kikade in på Karin Jacovs hemsida där hon skriver om stressen med jobb, barn och samtidigt försöka hålla sin författardröm vid liv. Jag blir berörd. Plötsligt får hennes bok en ny dimension. Jag vet hur det är att ha barn som ibland trasslar på morgonen. Som inte vill gå till skolan. Som är rädd för olika saker. Och vi föräldrar som ska stötta och ha råd och tips till hands. Fastän vi kanske också är rädda ibland, eller ofta. Mod handlar verkligen om att känna tillit till livet och utmana sig själv till saker som inte kanske alltid är så behagliga eller roliga.

Och i Malte Modig tillåts rädslan få ta plats. Utan den kan man inte vara modig. En fin barnboksdebut för Jacov. Misstänker att det kommer en bok nr 2 snart också.


Malte Modig
Författare: Karin Jacov
Illustratör: Kajsa Lind
Förlag: Idus
Antal sidor: 26
Utgiven: 201408
Läsålder: 3-6 år
ISBN: 9789175770574 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

2 reaktioner till “Malte Modig”

  1. Nej, tyvärr har jag inte det. Har aldrig fått någon förfrågan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *