Mitzi i mitten

Vad gör man när mamma och pappa beter sig som barn? När de ständigt bråkar och bara tänker på sig själva? Och när man själv bara är ett litet barn som behöver struktur, trygghet och lugn och ro.Mitzi

Med Mitzi har Mårten Sandén skapat en ovanligt sympatisk och varm huvudperson. Hennes lugn och förståndighet står i skarp kontrast till föräldrarnas självupptagna stökighet.
Mitzi tycker om att spela schack med farfar, hon önskar att det vore tyst när hon ska göra sina läxor och hon vill att mamma och pappa slutar bråka. Önskemål som i den här bohemiska familjen tycks vara svåra att uppfylla.

Berättelsen inleds med att Mitzis föräldrar har ett stort gräl, som slutar med att pappa flyttar ut på balkongen och att mamma låtsas som att han inte finns. Och mitt emellan står Mitzi. Hon tycker synd om pappa och gör sitt bästa för att han ska slippa vara hungrig och försöka se till att de blir sams igen. En uppgift som blir övermäktig för en liten sexåring. Långsamt krymper Mitzis vardag ihop, det mesta känns grått och trist och Mitzi vet inte vem hon ska vända sig till, för det här känns inte som något man talar om.
Som tur är finns Mitzis farfar. När han förstår vad som pågår blir han bekymrad, men så kommer han på en plan. En plan lika storartad som ett berömt schackparti som han och Mitzi läser om i en biblioteksbok.

Att skriva om relationen mellan föräldrar och barn är måhända inte något särskilt nytt grepp, men i Mårten Sandéns version om Mitzi känns det väldigt nytt och spännande. På ett rakt och ärligt sätt ifrågasätter han föräldrarollen, ansvaret man har som förälder, och hur det påverkar barnet när vuxna inte längre beter sig som vuxna. Det är en bok att läsa högt, att ha samtal kring, en bok om känslor helt enkelt. I mig hänger känslorna kvar länge efteråt.

Mitzi i mitten är första delen i en utlovad trilogi.

Mitzi i mitten
Författare: Mårten Sandén
Illustratör: Åsa Arnehed
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: Sidantal 77
ISBN: 978-91-29-68728-6
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Susanna Backman

Jag heter Susanna och bor på landet i ett litet, litet hus i den lilla, lilla byn Storvreta strax utanför Uppsala. Min familj är däremot inte så liten. Den består av tre barn, två vuxna, en katt och utökas snart ytterligare med ett antal höns och några kaniner. Jag läser och skriver mycket och har en examen i retorisk och litterär kommunikation. När det kommer till litteratur är jag en allätare, såväl på vuxenfronten som i barnboksdjungeln. Eftersom mina egna barn inte hunnit upp till ungdomsböckerna ännu, så måste jag ju sondera terrängen en aning så att jag vet vad jag ska rekommendera när den tiden kommer. Mina absoluta favoriter i barn- och ungdomsbokvärlden är magiska böcker som balanserar alldeles på gränsen, med ett litet stänk av hisnande övernaturlighet. Jag har också en särskild förkärlek till flickböcker från 1900-talets början och har än så länge blygsam liten samling av originalutgåvor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *