Flygande matta

mattaJenny har flyttat till ett nytt hus, med sina föräldrar och äldre syster, då hon finner en gammal kista på vinden. En dag när hon leker med sin bästa vän, Thomas, så råkar de spilla ut aska som de funnit ur kistan och det hamnar på mattan som de sitter på. Askan är magisk och gör att mattan, inte bara kan flyga, utan också uppfylla önskningar – men bara en varje dag. Nu råkar Thomas önska dem till någon spännande plats där det finns drakar och enhörningar.

Det här är en riktig sagobok i ton med det var en gång och där vi får träffa många sagoelement som trollkarlar med lång spetsig hatt på sig, flygande drakar, talande djur och där äventyren hela tiden avlöser varandra. Historien kretsar kring den unge mannen Indigo, som barnen möter på sin resa. Han är trollkarlslärling och behöver hjälp med att rädda sin syster från att gifta sig med en ond man som håller henne fången.

Stundtals tycker jag läsningen är mysig och underhållande men det är en del störande moment. I kontrast till den barnvänliga handlingen så är språket onödigt svårt och vuxet. Några exempel;

Hur ska du kunna hjälpa Irina om du stannar här…för evigt…och blir Herr intetsägande toffel? (sid 109)

Några depressioner till lade sig på Indigos axlar (sid 113)

Men så släpp mig, din stora drulle! Kapitalidiot! (sid 115)

Jennys karaktär berättas i jag-form, vilket brukar ge en närvaro till läsaren, men författarens ton vänder sig också till läsaren direkt;

Det osade ilska om honom – och om du någonsin träffat en riktig trollkarl så vet du att det är en exakt term; det luktar lite bränt, med en aning svaveldoft. (sid 115)

Trots närvaron av berättaren får jag ändå ingen direkt uppfattning om vare sig Jenny eller Thomas som karaktärer. Jennys ton är munter och berättande, hon för handlingen framåt i rasande fart men det blir lite småtråkigt när allt går från scen till scen i händelserna och jag aldrig får en chans att fästa mig vid karaktärerna. Ändå är Indigo intressant som figur och upplösningen på slutet blir spännande.

Författaren Christin S. Salander beskriver sig själv som en sagoförgiftad fantasiholic. Och det märks att det här är en författare som tycker om att berätta, hålla sagor vid liv och gärna sprida budskap om den godhet och styrka som finns inom oss alla. En bok för lite äldre barn som ändå inte är för gamla för sagor och äventyr.


Flygande matta
Författare: Christin S. Salander
Bokförlag: Pärlan
Antal sidor: 193
Utgiven: 2013
ISBN: 978-91-87411-00-7 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *