Seminarium på Bokmässan – science fiction för unga läsare

BokoBiblJag besökte Bok- och biblioteksmässan i Göteborg den 29 september och lyssnade då på ett seminarium som handlade om science fiction (SF) för unga läsare. Journalisten Johanna Koljonen ledde ett samtal med författarna Jo Salmson, Maths Claesson och Peter Ekberg.

Jo Salmson (som egentligen heter Catharina Wrååk) är förläggare och författare till bland annat fantasyserien om Häxfolket. Hon har även skrivit faktaböcker för barn om rymden och partikelfysik. Jo berättar att hennes första stora läseupplevelse inom SF var Egen rymddräkt finnes (Have spacesuit, will travel) av Robert Heinlein.

Maths Claesson, driver SF-bokhandeln sedan 25 år tillbaka och är numera även författare. Hans bok Uttagningen utspelar sig 40-50 år in i framtiden och handlar om pojken Linux. Unionen har byggt en rymdskola i Jordens omloppsbana som två barn från varje land får komma till. Linux bestämmer sig för att söka och får vara med om en uttagning på Gröna Lund. Boken behandlar bland annat ämnet klimatförändringar genom att höstlovet numera kallas regnlovet.

Peter Ekberg, har skrivit faktaböcker sedan 2009. Förra året släpptes första boken i hans nya SF-serie, Uppdrag Silverstjärnan. Peter började faktiskt läsa SF först efter att han skrivit boken och då började han med Robert Heinleins böcker. Rymden har alltid varit ett stort intresse och han har läst astronomi och filosofi på universitetsnivå. Uppdrag Silverstjärnan handlar om livet på ett generationsrymdskepp. Den utspelar sig 8000 år in i framtiden och handlar om ungdomar som möter en främmande farkost.

sf
Från vänster: Johanna Koljonen (journalist), Jo Salmson, Peter Ekberg och Maths Claesson.

– Är SF den nya trenden framför fantasy?
Jo säger att det finns en stor trend med dystopier just nu, med Hungerspelen i spetsen. Det kommer även en massa nya, bra SF-filmer, det är inte bara ”utomjordingarna anfaller” längre… Maths upplever att vampyrer får vila lite medan zombisarna ”lever” vidare. Sedan är det mycket science fiction och dystopier. Och tjejer i huvudrollen. Peter tillägger att Enders Game kommer på bio nu samt att en ny svensk översättning av boken givits ut (en av undertecknads favoritböcker för övrigt, rekommenderas varmt!). Robert Heinleins ”Egen rymddräkt finnes” är också på gång som film.

– Kan man göra saker annorlunda bara för att det är utspelar sig i framtiden?
Jo menar att böcker ska kunna föra fram ett budskap. Det finns massa frågor som vi bör fundera igenom och vi kan hitta sätt att förhålla sig till frågorna genom böcker. Böcker kan ge oss ord för att hantera diskussioner. Till exempel ordet robot och robotregler föddes i en SF-bok och rymddräkter fanns i böcker innan de fanns i verkligheten.

Peter säger att hans bok Uppdrag Silverstjärnan handlar om det hållbara samhället. Där kan han erbjuda något som vi inte kan få nu. Resa till Thailand kan vi läsare göra, men inte resa i rymden.

Maths tillägger att böckerna inte ska innehålla för mycket budskap, för då tar det lätt över och de andra håller med.

– Bygger ni upp era berättelsers framtidsvärld på ett strukturerat sätt?
Jo brukar alltid skriva ner de regler som finns i samhället. Peter pratar om att sekundära världar är som ett konstverk enligt författaren J.R.R Tolkien. De måste vara trovärdiga, annars kastas läsaren ut i verkligheten igen. När boken hänger ihop brukar det kallas att ”boken är sann” i förhållande till sig själv.

Peter gjorde en snabb skiss av skeppet till Uppdrag Silverstjärnan som han sedan lät en en illustratör måla om. Den skissen blev sedan en värld att skriva en bok runt.

Maths brukar göra research, till exempel om framtidens mat. Vad äter människor i framtiden? Det gäller att hitta på maträtter med olika namn. I framtiden kanske det inte alls är konstigt att äta skalbaggar och alger. Sedan är det viktigt att läsaren får se det genom rollfigurens ögon. Hen är ju van vid maten och tycker inte att insekter är något konstigt eller äckligt.

– Vill ni förvandla era läsare genom böcker?
Jo menar att böcker är hjärnmat. Hon skapar en värld som ligger utanför ens nära värld. Det ska vara böcker som väcker nya tankar. Maths tillägger att läsaren ska kunna fundera kring ”tänk om det blir så här?” Vissa saker kan vara så svindlande stora.

– Kan vi förbereda läsaren för framtiden genom böcker och hjälpa folk att fundera kring ett liv som är helt annorlunda?
Maths säger att science fiction-författare har så fel. Men ibland träffar de rätt! Det finns cyberpunkböcker skrivna för 20 år sedan som handlar om saker som internet, multinationella företag och stadsbildningar. Och nu har det blivit verklighet.

Jo poängterar att det ofta är mer jämlikhet i SF/fantasy än i verkligheten. Här finns kvinnliga hjältar på riktigt. Författaren Elisabeth Moon skriver böcker för 13-åriga pojkar men huvudpersonerna är 70-åriga tanter.

– Och en sista fråga, om ni skulle erbjudas en plats på rymdskeppet som ska åka till mars, hade ni följt med med vetskapen om att ni aldrig skulle kunna komma tillbaka?
Jo och Peter säger raskt nej, men Maths säger att han tagit chansen.


Barnboksprats tips på bra science fictionböcker för ungdomar och vuxna:

  • Hungerspelen (trilogi) av Suzanne Collins
  • Divergent (trilogi) av Veronica Roth
  • Enders Game/Enders spel (med efterföljande böcker i serien) av Orson Scott Card
  • Egen rymddräkt finnes/Have spacesuit, will travel av Robert E Heinlein
  • 1984 av George Orwell
  • Androidens drömmar/Bladerunner/Do androids dream about electric sheep av Philip K Dick
  • Oryx & Crake av Margaret Atwood

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *