Ina och trädandarna

InaDen här boken fann jag mycket intressant främst för det unika samarbetet. Den har nämligen två illustratörer vilket måste nog anses väldigt ovanligt. Närmast unikt.

I pressmeddelandet som gått ut kan man läsa: Med datorns hjälp har Jessica Berglunds flödiga akvareller och naturmotiv kombinerats med Carolines Röstlunds sirliga tuschteckningar och collagedetaljer i en inspirerande arbetsprocess.

Ina och trädandarna handlar om Ina som tycker matematik är svårt.  Hon kan inte koncentrera sig.  Då är det roligare med rasten och att smyga bort till dungen på skolgården där trädandarna bor. Ina gillar att ge dem en massa gåvor som hon har hittat. Men det är viktigt att det blir rättvist. Tre av varje skatt måste det bli.

IMG_5350

Det är en vacker bok med en fantasirik handling. Ina kan inte räkna i klassrummet men ute i naturen blir matematiken roligare och mer hanterligt. Hon fantiserar iväg till skogens värld där trädandarna är hennes vänner och där hon förstår deras underliga språk. På ett naturligt sätt lär Ina sig att räkna när hon samlar in skatter.

Röstlund känner jag till sedan tidigare. Jag har recenserat boken Orättvist här på Barnboksprat, som hon illustrerat, och jag gillar hennes mjuka och gulliga karaktärer av människor. Berglund står mer för det estetiska och vackra i miljön och kulisserna. Dessa båda barnboksskapare delar ett engagemang för natur och miljö vilket gör att det känns som en självklar process att deras bok ges ut av Alvina, ett förlag med miljömärkta böcker.  En estetisk vacker bok men med ett något tillkrånglat språk kan jag tycka. Den rörde ihop det något för min 6 åriga son som inte riktigt förstod när jag läste men han tyckte mycket om bilderna och hade många frågor om trädandarna. Ändå kan jag tycka att rekommenderad ålder 3-6 år, som det står hos Adlibris,  är något för lågt. Jag tror barn i förskoleklass och lågstadiet hellre kan ta till sig berättelsen och det mustiga i färger och alla fina detaljer. En sann konstnärlig bok att njuta av.


Ina och trädandarna
Författare: Caroline Röstlund & Jessica Berglund
Illustratörer: Caroline Röstlund & Jessica Berglund
Bokförlag: Alvina
Utgiven: 201308
ISBN: 9789186391171 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

En kommentar till “Ina och trädandarna”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *