Den femte vågen

den femte vågenJag sträckläste boken under två kvällar. Den var helt omöjlig att lägga ifrån sig. Ni kanske undrar varför den är så bra?

Jag brukar säga att jag inte gillar katastrofala framtidsvisioner. Ni vet där jorden går under av sig själv eller planeten invaderas av utomjordiska varelser. Men det finns en fascination i dessa berättelser som alltid slår fast i mig och det är den ensamma hjälten eller den ihoptvingade gruppen av olika individer som tillsammans måste kämpa mot fienden. Överlevnad mot alla odds. Den mentala styrkan hos människor oavsett bakgrund, ålder eller kön. Sedan är det stor skillnad mot att se film där den ena actionscenen efter den andra utlöser varandra till att läsa en bok där filosofiska tankar om mänskligheten och vad det egentligen är får en annan dimension. Jag måste erkänna att jag faktiskt gillar den här typen av böcker väldigt mycket.

Här handlar det om tonåriga Cassie som överlevt de fyra vågorna av en utomjordisk attack. I den första vågen kom mörkret, i den andra överlever bara de som har tur. I den tredje överlever bara de med otur och när den fjärde vågen passerat finns bara en regel: Lita inte på någon. Cassies föräldrar har dött och hennes lillebror är bortförd. Enda chansen till att kunna rädda honom är att hålla sig själv vid liv.

Den femte vågen har en uppbyggnad som jag gillar starkt. Just detta att man slängs direkt in i handlingen och får ihop historien genom återblickar samtidigt som berättelsen hela tiden förs framåt. Intrigen gestaltar ett krig från värsta tänkbara scenario och hur vi människor lätt kan falla offer just för vårt behov av att känna tillit till andra. Vem kan man lita på?

Läs den!


Den femte vågen
Författare: Rick Yancey
Översättning: Jan Risheden
Bokförlag: raben&sjögren
Antal sidor: 493
Utgiven: 201307
9789129686791 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

 

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

En kommentar till “Den femte vågen”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *