Raggar-råttan Roger

 

raggar-råttanDen är boken har några år på nacken. Den är nämligen från 2005 och finns inte att köpa längre men finns säkert på biblioteken runt om i landet. Jag föll direkt för boken och den är skriven av en populär och produktiv författare som jag faktiskt aldrig tidigare hört talas om – Ulf Sindt. Det är en barnbilderbok men även en högläsningsbok som skulle fungera väl även utan Eva Lindströms bilder. Nu tycker jag illustrationerna kompletterar berättelsen väl men ni förstår nog vad jag menar.

Handlingen är rolig och underhållande men innehåller även en mjuk ton som gör mig rörd. Boken börjar med när Roger föddes, den sötaste råttbebis som någon sett, till att Roger blir en pojke i skolåldern och bygger sig en lådbil. Med lådbilen blir han raggar-råttan Roger. Han försöker göra sig tuff genom att kamma till raggar-frisyr och tugga tuggummi men hans mamma tycker att han inte ser ett dugg tuff ut. Då blir han bara sig själv igen och ger sig ut med kompisarna och lådbilen för att ha riktigt roligt. Men så kommer det stora grabbar som vill låna bilen men de kommer aldrig tillbaka med den.

IMG_4852

Vad jag tycker är så underbart med den här boken är nog den fina skildringen av råttan Roger. Tillsammans med sina kompisar leker Roger med lådbilen, som han byggt med sin pappa, tills det blir mörkt ute och de är alla trötta men glada. Men så kommer de äldre barnen och förstör harmonin men tillsammans med sina kompisar tänker Roger göra något åt det.

Jag blir bara glad när jag läser barnböcker som går rakt in i hjärtat. Mer än så vill jag inte analysera.


Raggar-råttan Roger
Författare: Ulf Sindt
Illustratör: Eva Lindström
Bokförlag: Alfabeta
Utgiven: 2005
IBSN: 9150104845

 

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *