Utflykten: jag lär mig läsa

Utflykten Utflykten handlar om tvillingarna Linn och Leo och deras kompis Ronny som får tråkigt en dag när lekplatsen visar sig vara stängd. Tvillingarnas pappa föreslår att de ska åka på kanotutflykt, vilket blir ett riktigt äventyr med bland annat åskväder och kossor.

Utflykten är en småfyndig historia med roliga repliker. Varje uppslag innehåller små uppdrag att utföra. Jag och min dotter tittar på bilderna och letar efter saker som börjar på olika givna bokstäver. Vi försöker även hitta bokstäverna i själva bilden (t ex på en skylt eller tröja). Min dotter tränar på att ljuda och känna igen olika bokstäver.

Boken illustreras i den sköna retrostil som Ingela P Arrhenius blivit känd för. (Dock känns den grisrosa hudtonen lite väl skrikig till slut).

Omslaget till boken visar sig vara en ABC-affisch som en kan sätta upp på väggen. Det är kul med multifunktionella saker! Längst bak i boken finns även ett spel som tränar skriv- och läsförmågan. Utflykten är en pysselbok och läsbok i ett, med flera olika funktioner. Den går att läsa som den är (utan att vara träig) eller som ren arbetsbok.

I sista halvan av boken står ett antal ord utskrivna per sida. Orden står intill vad de betyder och är läsvänliga med stora bokstäver. Här kan barnen träna på att ljuda.

Detta är en perfekt bok för 4-7-åringar som håller på att lära sig alfabetet och att lära sig att läsa. Min dotter som är drygt 5,5 år tycker att det är en rolig bok att öva med. Just kombinationen med läsbok och pysselbok känns som ett vinnande koncept.

Utflykten

 


Utflykten
Författare: Peter Arrhenius
Illustratör: Ingela P Arrhenius
Förlag: Rabén & Sjögren (2013)
Antal sidor: 24
ISBN: 9789129686838
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *