Birger – det lilla Storsjöodjuret simmar vart han vill

 Birger : det lilla Storsjöodjuret simmar vart han villVisst har de allra flesta hört talas om att det ska finnas ett storsjöodjur i Storsjön i Jämtland? Enligt Wikipedia skapades det år 1894 till och med ett bolag som skulle fånga det! Storsjöodjuret har en egen sida på webben som du hittar genom att klicka här. Eller så kan du helt enkelt läsa bokserien om Birger för att lära känna ett riktig charmigt storsjöodjur och hans pappa!

Birger bor i Storsjön med sin pappa, och i början av den här boken (den fjärde i raden av Birgerböcker) står det att läsa att hans mamma och lillasyster bor i en sjö i ett land som heter Skottland. Bredvid Birgers läsfåtölj finns en bok som heter ”Loch Ness monster”, så du kan ju gissa vem Birgers mamma är.

Birger och hans pappa har en sådan där relation som man tänker sig att far och son har för det mesta. Pappan är noga med att tala om var Birger inte får simma någonstans med tanke på faror som kan finnas, men den äventyrlige och lite rebelliske Birger väljer att inte lyssna på sin pappa: ”Förbjudet och förbjudet. Man får väl simma vart man vill, tänker Birger”.

sprickanEtt ställe som han tycker verkar spännande är något som kallas sprickan. Jag skrattade när jag läste hur sprickan tillkommit; nämligen genom att Birgers pappa simmat och sms:at samtidigt och därför tjongat rakt in i berget så det blev en spricka i det! Typiskt pappor (och mammor med för den delen) att vara klistrad vid mobiltelefonen istället för att var närvarande. Hur som helst, Birger kan ju såklart inte låta bli att kika in genom den där sprickan, och rätt som det är sugs han in i hålet! Det här blir början på ett äventyr där Birger och hans kompis gula fisken träffar på en rad olika karaktärer och platser. Till slut inser Birger att han är vilse, men hur ska han hitta hem?

Jag blir totalcharmad av den här boken. Jag gillar illustrationerna som verkligen lyfter och förstärker berättelsen. Storyn är också bra; den beskriver på ett fint sätt hur barn ibland måste vara lite olydiga för att frigöra sig från sina föräldrar och växa i sig själva. Att vara modig, nyfiken och träffa nya vänner men också att kunna erkänna att man faktiskt bara längtar hem till pappa till slut.

 

 Pressbilder lånade från www.nestorville.se

Birger : det lilla Storsjöodjuret simmar vart han vill
Författare: Sara Strömberg
Illustratör: Anders Nilsson
Förlag: Nestorville
Antal sidor: 24
ISBN: 9789163717284
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

2 reaktioner till “Birger – det lilla Storsjöodjuret simmar vart han vill”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *