Odla med Tuva

odla med tuvaInnan ni tar del av min obetalda personliga recension, så vill jag varna känsliga läsare för att den kommer att innehålla en tämligen odelat positiv reaktion. Det beror helt enkelt på att den här boken är… bra.

Jag kan förtälja att redan bokomslaget anger känslan som jag hade boken igenom. På bilden ser vi Tuva, en odlingsglad unge omgiven av härlig grönska. Vi ser även Bullen och Semlan, två grönsakstokiga små krabater. Där har vi gänget vi ska få följa och som i text och bild hjälper i alla fall mig att komma till skott.

Detta att finna instruktioner på saker som jag länge tänkt göra med barnen är så matnyttigt. En avslappnad enkelhet genomsyrar helheten och det blir ofta en lättsam kombination text/bild. Mmm, mycket tilltalande och det mesta kan barnen göra helt själva. Gott så, för det behöver inte vara så svårt och så omständligt att komma igång med att få en mer grön tillvaro.

På morgonen, dagen efter att jag hade läst boken, möttes jag av isande snöyra och genast kom tanken upp i mig att Persefone omgående måste komma upp från Dödsriket, så att hennes moder Demeter blir lycklig och sköter om växterna. Ja, så att våren äntligen kan få fäste på riktigt. Några rader in i boken står nämligen att läsa om hur våra årstider kom till, allt efter den grekiska gudasagan om gudinnan Demeter, och så som Tuva vill tänka sig att det är. Instucket i texten om odling, dyker små fantasibejakande faktaberättelser upp, som t.ex. arkeologiska fynd om Ismannen och Hallonflickan, Bergianska trädgården och att Linné namngav bl.a. växter med latinska namn och så lite om den fantastiska Allemansrätten. De riktigt konkreta göra själv-grejerna handlar t.ex. om: Vad som går att grodda/odla från skafferiet. Gör ett minilandskap med sticklingar och dinosaurier. Hur en midsommarkrans enkelt blir bunden. Vik rosor av höstlöv. Fixa egen fågelmat till vintern. Blir inte denna variation i textinformation rörig? Nej, tycker jag inte. Snarare håller den mitt intresse vid liv då det inte bara snöar in på ren odlingsfakta.

Språket är enkelt och hela tiden med ett personligt tilltal, då det är Tuva som berättar. Det är med andra ord inga långa eller omständliga texter och det är positivt så till vida att det blir enkelt för ett yngre barn att orka ta in informationen och få lust att göra något konkret. Och det är väl en av de finaste sakerna med en bok, att den kan ge inspiration till eget skapande så att det inte bara stannar i drömmarna. OdlatipsFakta och saga blandas på ett underhållande vis och därmed blir denna lilla bok helt i min smak. Det finns något avslappnat galet i utformningen, lite det där ”allt är möjligt”- känslan. Barnet som tar det till sig kan bli sin egen kreatör och kanske våga ta för sig av det som växer/borde växa i hemmet.

Och så bilderna skapade av Lisa Moroni. De återger det naturen ger, men är samtidigt lite magiskt naiva. Författaren Sofi Hjort är museipedagog och leder naturvandringar för barn och har kommit ut med En himla historia, som recenserats här på Barnboksprat. I Odla med Tuva förmedlar hon och illustratören att odla är roligt och inte alls så svårt, utan något som kan utföras alla dagar och årstider.

PlocktipsSlutet är lite öppet och ger en känsla av att vi ses igen och det ger mig en förhoppning på att fler böcker kommer. Som osökt jämförelse tänker jag på de fina böckerna om Linnea och Maja av Lena Anderson, då de har samma gröna tema, men skiljer sig åt med t.ex. olika personliga tilltal. Tänker även på min lilla favoritbäver i Castor odlar av Lars Klinting. Den där tydliga enkelheten och så magin som uppstår i fröet som förvandlas. Jag tror att det finns en god chans för boken om Tuva att bli uppskattad likt dessa verk. Hur som helst är det alltid roligt när någon vågar sig på ett försök i den gröna genren för barn. Odla med Tuva är lite mer av en busig och lättläst bok och något att låta både små och stora få ta del av. Marsvinen, som är med boken igenom, uppskattar verkligen Tuvas gröna försök och jag tror dessa två kan tilltala de minsta och det är väl så det blir som bäst: så ett frö hos barnen när de är riktigt små.


Odla med Tuva
Författare: Sofi Hjort
Illustratör: Lisa Moroni
Förlag: Rabén & Sjögren (2013)
Antal sidor: 45
ISBN: 9789129687200
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Malin Alvasdotter

Mitt namn är Malin och jag har 6 barn födda mellan 1998-2015 och jag tycker att deras bokintresse ger mig en bra inblick i olika sorters böcker för olika åldrar. Jag är utbildad inom Biblioteks- och informationsvetenskap och skriver själv på olika bokprojekt, så där som säkert många skrivande drömmande själar gör. I mitt skrivande för barn är det poetiska i livet och i naturen min drivkraft. Mitt intresse för miljö är mycket stort och tidigare drev jag bloggen MalvaLin, som också är mitt miljövänliga företags namn. Jag tilltalas oerhört av vackra eller spännande illustrationer. Det kan avgöra om jag tar en bok i min hand och sådan var jag även som barn, på gott och ont. Men det är ju så att bilder kan vara fantastiska ihop med en text och jag uppskattar även när böcker för äldre barn har illustrationer.

En kommentar till “Odla med Tuva”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *