Ny barnbokspratare: Anna Theorell

Hej!

Anna Theorell Foto: Karin KronvallNu gör jag entré på Barnboksprat och det känns jättekul och spännande!

Jag hade visst så bråttom att komma igång och skriva om böcker att jag alldeles glömde bort att presentera mig… Men bättre sent än aldrig, och den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, brukar man ju säga. :-)

Det är inte första gången jag skriver för webben, men jag brukar normalt inte vara så personlig som jag kommer att vara här. Till vardags arbetar jag som webbredaktör på bibliotek och skriver artiklar om det som händer på biblioteken och om litteratur såklart, ofta utifrån andras texter. Jag har också tidigare arbetat med webb inom vetenskapsområdet, för radio. Dessförinnan arbetade jag med tv, bland annat som produktionsledare.

Men vem är jag då? Så här skulle man kunna sammanfatta det. Jag är östgöte, lägenhetsmänniska, noggrann och fantasifull. Älskar färger, sms, att baka och att leta recept. Övriga stora intressen är språk och språkvetenskap, nya tekniska prylar, 50-, 60- och 70-talsinredning, att pyssla och att skriva. Två områden jag verkligen brinner för är genusvetenskap och naturvetenskap. Dessa två områden genomsyrar allt, tycker jag.

Jag föddes 1979 i Linköping och bor sedan början av 2000-talet mitt i Uppsala. Allra närmsta familjen består av man och två barn (födda 2009 och 2012).

Det var när jag arbetade med tv-barnprogram som mitt stora intresse för barnkultur väcktes. Jag tycker att det är så viktigt att det finns bra och genomtänkt kultur för barn. Och det gäller såväl tv, böcker, radio, tidningar, spel, webbplatser, utställningar som allt annat inom kulturens breda spektrum.

Vad gäller barnlitteratur så klappar mitt hjärta lite extra för småbarnsböcker och böcker för barn i förskoleåldern. Och självklart spelar mina intressen in när det kommer till favoritböcker. Jag gillar böcker med mycket färger, böcker som tar upp genusfrågor, bra faktaböcker och gärna böcker med knasiga figurer och böcker som leker med normer. Så troligtvis är det den typen av böcker som jag kommer att skriva om här, på Barnboksprat. Men jag är också nyfiken och gillar att ständigt vidga mina vyer så jag ska se till att det blir ännu mer mixat än så.

Jag lärde mig att läsa och skriva när jag var fem år. Då skrev jag punkter mellan ALLA ord. (”Annars ser man ju inte var orden slutar och börjar!!”) Sedan dess har jag alltid skrivit, och läst i perioder – jag är tyvärr väldigt kräsen vad gäller vuxenlitteratur och blir lätt uttråkad om det inte är riktigt bra redan från första sidan.

Det ska som sagt bli kul att skriva på Barnboksprat och jag ser också fram emot era kommentarer på det jag skriver. Kommunikation är a och o, tycker jag.

Vi ses där ute!

/Anna

Foto: Karin Kronvall

Författare: Anna Theorell

Jag är östgöte, lägenhetsmänniska, noggrann och fantasifull. Älskar färger, sms, att baka och att leta recept. Övriga stora intressen är språk och språkvetenskap, nya tekniska prylar, 50-, 60- och 70-talsinredning, att pyssla och att skriva. Två områden jag verkligen brinner för är genusvetenskap och naturvetenskap. Dessa två områden genomsyrar allt, tycker jag. Jag föddes 1979 i Linköping och bor sedan början av 2000-talet mitt i Uppsala. Allra närmsta familjen består av man och två barn (födda 2009 och 2012). Jag tycker väldigt mycket om mitt jobb som webbredaktör på bibliotek. Där får jag kombinera flera saker jag gillar, bland annat skrivande, att arbeta med bilder och att ta till mig ny teknik. Tidigare har jag jobbat som produktionsledare m.m. inom tv, och med webb på radio. Det var när jag arbetade med tv-barnprogram som mitt stora intresse för barnkultur väcktes. Jag tycker att det är så viktigt att det finns bra och genomtänkt kultur för barn, vare sig det är tv, böcker, radio, tidningar, spel, webbplatser, utställningar eller något annat inom kulturens breda spektrum. Vad gäller barnlitteratur så klappar mitt hjärta lite extra för småbarnsböcker och böcker för barn i förskoleåldern. Och självklart spelar mina intressen in när det kommer till favoritböcker. Jag gillar böcker med mycket färger, böcker som tar upp genusfrågan – på ett snyggt sätt såklart, bra faktaböcker och gärna böcker med knasiga figurer och böcker som leker med normer. Jag lärde mig att läsa och skriva när jag var fem år. Då skrev jag punkter mellan ALLA ord. (”Annars ser man ju inte var orden slutar och börjar!!”) Min favoritbok som barn var Lilla lammet, av Judy och Phoebe Dunn. Foto: Karin Kronvall

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *