William Morris bok

En bok för barn om en människa med en känsla för andra och en blick för det vackra i naturen. En bok om 13-årige William Morris, en begåvad pojke som måste åka till internat bort från sin älskade moder och sina syskon. Fadern, som är död, gav honom en sista gåva, en röd bok som kom att bli Williams följeslagare på hans nya skola. I den tecknar han allt det som hans sinne vidrör. Naturens storslagenhet får honom att skapa bilder, snirkliga och oväntade, djur och blomster i många kompositioner.

Texten är både poetiskt och sakligt framställd. De poetiska orden vävs in i illustrationernas tjusiga virrvarr och den sakliga texten berättar förloppet som följer en tid i unge herr Morris liv. Boken av författaren Benjamin Lacombe med bilder av Agata Kawa kom först ut i Frankrike och det är givande att läsa om människor som funnits, även om den fria tolkningen fritt tolkar en del av en människas liv och öde.

Intresset väcks onekligen för vem denne William Morris (1834-1896) var, universalgeni kallad och om det var mer än tapetmönster som blev hans eftermäle. Jo, det var mer, han var, förutom konstnär, också bl.a. arkitekt, formgivare, författare, poet, översättare, förläggare, lärare, egenföretagare och han och hans dotter var t.ex. de första socialisterna. Hans idéer låg till grund för den brittiska Arts and Crafts-rörelsen och jugendstilen och han ingick i den prerafaelistiska rörelsen med mera, med mera. Det kan verkligen sägas att bland allting han företagit sig, så är han en person som bidragit till att bevara och inspirera, särskilt inom konsthantverket. Han ville se vacker konst i en hantverksanda, konst som kunde nå ut till folket, inte bara till de välbärgade. I Sverige har vi Karin och Carl Larsson och Ellen Key som tog till sig av hans idéer.

Sagan handlar om när William Morris kommer till den hårt reglerade internatskolan Marlborough College, där han inte finner sig tillrätta förrän han upptäcker den levande förtrollande trädgården utanför skolan. Där hittar han sin kallelse, han ska inte bli präst som sin fader, han ska berika människorna på ett annat sätt. Han ska ge dem det vackra genom sina bildskapelser i olika färgnyanser och formbildningar. Världen kan också förändras om människors sinnen för det vackra öppnas upp. En oförstående lärare är nära att förstöra allt för William, men allt tar en ny vändning när läraren inser hans begåvning och ger honom stränga men lärorika uppgifter i läsande form. Kombinationen blir en början på ett sällsynt eget uttryck. William trollar fram stämningar och känslor i bildform. Många är nog de som kan hålla med nu när hans mönster blivit på tapeten igen.

Kan barn beröras av denna berättelse? Ja, särskilt unga med intresse för symbolik i bild. Min 10-åring och jag fann att den passade oss väl. Vi kände också skaparådran väckas och längtade ut till naturens myller av liv. Illustrationerna av Agata Kawa är slående, de bör upplevas. De är detaljrika och har inspirerats av Morris egen stil, men ändå har de ett eget uttryck och de är ofta lite dova, skrämmande så som livet kunde/kan te sig när oförstående vuxna tar över i strängaste uppfostringsivern.

Mitt hjärta förtärs och de kära gestalterna i mitt minne förbleknar.

Bort ur mitt sinne alla ondskefulla tankar, som skapar dystra drömmar!

Till boken, som är märkt med både Svanen och FSC, finns en intressant och utvecklande handledning som kan laddas ner gratis från förlaget Alvinas hemsida.


William Morris bok
Författare: Benjamin Lacombe
Illustratör: Agata Kawa
Förlag: Alvina förlag (2011)
Antal sidor: 32
ISBN: 9789186391096
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Malin Alvasdotter

Mitt namn är Malin och jag har 6 barn födda mellan 1998-2015 och jag tycker att deras bokintresse ger mig en bra inblick i olika sorters böcker för olika åldrar. Jag är utbildad inom Biblioteks- och informationsvetenskap och skriver själv på olika bokprojekt, så där som säkert många skrivande drömmande själar gör. I mitt skrivande för barn är det poetiska i livet och i naturen min drivkraft. Mitt intresse för miljö är mycket stort och tidigare drev jag bloggen MalvaLin, som också är mitt miljövänliga företags namn. Jag tilltalas oerhört av vackra eller spännande illustrationer. Det kan avgöra om jag tar en bok i min hand och sådan var jag även som barn, på gott och ont. Men det är ju så att bilder kan vara fantastiska ihop med en text och jag uppskattar även när böcker för äldre barn har illustrationer.

4 reaktioner till “William Morris bok”

  1. William Morris tillhör en av mina favoriter, underbart att hans kreativitet förs vidare till en yngre generation. Det känns som du är rätt person att recensera denna bok Malin och stor tack för tipset!

  2. Fint sagt Marit, det gör mig glad att höra!
    Ja, boken gör att han blir mer än vackra tapetmönster. Det är intressant när kreativa vuxnas barndom belyses, om än tolkad.

  3. Otroligt vackra bilder! Jag blev genast sugen på att läsa boken. Efter att ha läst Snövit där Lacombe illustrerar är jag helt såld på hans verk. Det vore roligt att se hur han är som författare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *