Bus & Frö på varsin ö

Bus och Frö på varsin ö är en poetisk, drömmande bok om de två som bor på varsin ö ute i havet. Det är nästan som om texten rimmar, men det gör den inte.

Bus och Frö kan se varandra, men de har aldrig träffats. De har det bra på sina öar, men de börjar allt känna sig lite ensamma. Hur ska de överbrygga avståndet som havet utgör? De skickar brev till varandra med varsin inbjudan, men de är båda lite lata och inväntar den andra.

Berättelsen handlar om spirande vänskap, längtan och saknad. Gemenskap och sårbarhet. Och problemet löser sig på ett oväntat, men genialt sätt.

Som vanligt har Maria Nilsson Thore skapat underbara illustrationer som vi känner igen från till exempel Joje Hjälper och Petras Prick. Det är härliga akvareller med vackra färger och mönster.

Boken är dessutom helt genusneutral, vilket är skönt. Läsaren kan själv bestämma huruvida katten och vargen är en hon, han eller hen.

Fler härliga illustrationer väntar eftersom Maria Nilsson Thore har även illustrerat pekboken Titta här av Anna Ribbing som snart recenseras här på Barnboksprat.


Bus och Frö på varsin ö
Författare & Illustratör: Maria Nilsson Thore
Förlag: Bonnier Carlsen (2012)
ISBN: 9789163872143
Antal sidor: 32
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *