Hille hungrig & Joje hjälper

Systrarna Maria Nilsson Thore och Annika Thores tredje och fjärde bok i serien om de små barnen har nu kommit (vi chattade om Vira vaknar och Sami somnar för ett år sedan). Den här gången handlar det om Hille som hungrigt väntar på att middagen ska bli klar och Jojje som vill hjälpa till att städa i hallen.

Precis som föregångarna så är handlingen mycket enkel och lätt för de små barnen att känna igen från vardagen. Hille sitter vid matbordet och väntar och väntar på att middagen ska serveras. Hon passar på att busa lite med det framdukade och frågar om och om igen om maten är klar snart.

Joje hittar en lång halsduk som han vill städa undan och han lägger den på en fullkomligt logisk plats sett utifrån en ettårings logik.

På ett sätt blir det lite tjatigt att läsa samma sak på var och varannan sida, men småbarn gillar som bekant upprepningar och gläds åt de små variationerna som illustrationerna förmedlar.

Som alltid är Maria Nilsson Thores illustrationer avskalade och mysiga. Retrostilen känns igen från tidigare böcker i serien. Att de vuxna inte avslöjas som antingen mamma eller pappa upplever jag också som positivt. Böckernas verklighet ska vara lätt att identifiera sig med.

Hille hungrig och Joje hjälper är kort sagt två mycket humoristiska, mysiga och roliga böcker som passar för de minsta barnen.

Hille vill äta nu.
Joje städar undan halsduken.

Nu väntar vi med spänning på del fem och sex i serien: Mio mera fart och Gunna går hem som kommer ut nästa år.


Joje hjälper
Författare: Annika Thore
Illustratör: Maria Nilsson Thore
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor: 26
ISBN: 9789163870453
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Hille hungrig
Författare: Annika Thore
Illustratör: Maria Nilsson Thore
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor: 26
ISBN: 9789163870446
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

 

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

En kommentar till “Hille hungrig & Joje hjälper”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *