Namnsdagsflickan

Namnsdagsflickan är namngiven till Harriet och när hon var 6 år fick hon veta att hon var döpt efter namnsdagen hon föddes på. Efter ett par dagar i total tystnad beslöt hon sig därefter att varje dag heta det namn som var dagens namnsdag. Det är sedan dess Robin har kallat sin lillasyster för Namnsdagsflickan. Sedan en vecka tillbaka ligger Namnsdagsflickan i koma och det är här vi träder in i boken. Genom Robins berättarröst får vi följa händelserna som lett fram till detta.

Robin har tillsammans med vännen Kim under flera års tid skapat en fiktiv värld vid namn Berghendia. Robin har lådvis med tecknade bilder, kartor och figurer vilka alla beskriver denna fantasivärld och Namnsdagflickan var alltid med på ett hörn. Kim och Robins intresse för Berghendia svalnar och Kim börjar istället rita serien om Kassandra Karat – en superhjältinna. När Namnsdagflickan så hamnat i koma så inser Robin till slut att hon kanske är fast i Berghendia och hon måste få hjälp att komma därifrån.

Det här var min allra första grafiska roman och min erfarenhet av manga är högst begränsad men när jag hittade den här boken blev jag bara tvungen att läsa den. Det är en intressant bok där berättarperspektiven varvas mellan Robins berättelse om det som sker i verkliga livet, historien om vad som utspelar sig i riket Berghendia där vi får följa prinsessan Leana av Alvandars ätt samt korta seriestrippar om Kassandra Karat. Alla tre varianter är tecknade och skrivna med olika stilar vilket är en tillgång för berättandet. Varken Robin eller Kim könsbestäms någon gång och bägge avbildas relativt androgynt. Ibland tycks man kunna ana könet på dem, bara för att på nästa sida ändra uppfattning. Ingenting i texten avslöjar heller något om könet men det spelar verkligen ingen roll utan Leandoer skulle lika gärna ha kunnat använt sig av begreppet hen i denna bok.

Det här är en otroligt vacker bok med en säregen personlig stil och jag kan inget annat än att rekommendera den!


Namnsdagsflickan
Författare: Kristoffer Leandoer
Illustratör: Åsa Ekström
Grafisk formivare: Fredrika Siwe
Förlag: Bonnier Carlsen (2012)
ISBN: 9789163869150
Antal sidor: 176
Köp: t.ex. på Adlibris eller Bokus

Författare: Veroniqa Sjöquist

Jag heter Veroniqa och är omåttligt förtjust i böcker och läsning sen barnsben. Då svämmade min bokhylla över av Fem-böcker, Wahlströms röd-gröna ryggar och allsköns hästböcker. Jag arbetar som lärare i åk F-3 och läser mycket litteratur för barn och unga på jobbet men också hemma för att hålla mig à jour och för att många böcker i den här kategorin helt enkelt är så vansinnigt bra! Att högläsa en bok för barn är så mycket mer än att bara läsa texten och titta på bilderna. Presentationen, uppläsningen och samtalet kring boken skapar en helhetsupplevelse.

2 reaktioner till “Namnsdagsflickan”

  1. Den blev jag intresserad av för egen del! Har även ett mangaälskande barn här hemma, så jag tackar för tipset!

  2. Blev också intresserad av att läsa den för egen del ;-) Tänker att den också skulle kunna vara något för min äldsta doter. Tack för tips!
    Lo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *