Petter och hans fyra getter

Förra terminen hade de sagotema på förskolan, de läste en särskild bok under en månads tid och gjorde olika aktiviteter runt boken. De målade, barnen fick återberätta sagan och de gjorde lekar efter boken. Samtidigt hade de liknande tema med rim och ramsor och en månad va det den klassiska ”Petter och hans fyra getter”. Jag smet in i bokaffären och köpte boken för att slå två flugor i en smäll.

Boken kom ut första gången 1951 och Einar Norelius står bakom både illustrationerna och texten. Gubben heter Petter och hans fyra getter heter Röd, Gul, Blå och Vit. De har olika attribut som rimmar på deras namn och Petter tillbringar stora dagar i skogen med att valla dem. Tyvärr finns det ett troll i sagan också, Ludenben. Han äter upp alla getter så gubben Petter blir ledsen. Som tur är så har Petter en katt vid namn Murre Svart som tillsammans med sin vän Sixten rycker ut och räddar getterna. Slutet gott, allting gott.

Boken bjuder på många möjligheter att träna på färger och siffror. Dessutom så tror jag att de flesta redan har hört sagan som liten och den finns lagrad någonstans där i minnet. På det sättet blir den väldigt lättläst, även som sista saga innan natten när en trött småbarnsförälder har svårt att hålla ögonen öppna.

Det finns en stor fördel med gamla böcker. Jag har märkt att mor- och farföräldrar skiner upp lite extra och tar mer än gärna och läser den. Om det är för barnets skull eller deras egen låter jag vara osagt. (Nackdelen med en såhär känd saga på rim är att det är nästan omöjligt att återberätta den utan rim.)Petter och hans fyra getter
Författare: Einar Norelius
Illustratör: Einar Norelius
Förlag: En bok för alla (2010)
Antal sidor: 28
ISBN: 9789172215023
Köp tex hos Bokus eller Adlibris

Författare: Emma Gustavsson

Mitt namn är Emma Gustavsson och jag är fantastiskt glad över att få möjligheten att dela med mig lite av mina upplevelser av barnböcker i denna blogg. I augusti 2009 fick vi en son och hans lillasyster är född i februari 2011. Vi läser dagligen, mest innan natten, och barnen leker med böcker på samma sätt som med andra leksaker. Vi har fastnat för pek- och bilderböcker trots att sonen nu börjar bli så gammal att man kan läsa historier för honom. Anledningen till att just pek- och bilderböcker är våra favoriter är att vi tecknar (TAKK) med sonen och målet är att även lillasyster kommer börja teckna. Då är denna typ av böcker helt fantastiska eftersom vi tränar på tecken samtidigt. Mer om mig hittar ni på min blogg.

5 reaktioner till “Petter och hans fyra getter”

  1. Ja, verkligen nostalgi… Jag ville läsa boken ganska ofta när jag var liten, samtidigt som den skrämde mig lite…
    Det är med skräckblandad förtjusning jag ser tillbaka på den. För jag fick väldiga obehagskänslor när getterna åts upp av Ludenben… usch…

  2. Em – det ska tydligen finnas en annan version av boken, min mammas kollega hade den. Å DEN va otäck! Om jag inte minns helt fel så sprack Ludenben och dog på riktigt, alltså inte bara lite magont :-S Vågar knappt tänka på hur många traumatiska barndoms in en den har skapat :-)

  3. Åh, jag tror att jag fortfarande kan återberätta den ord för ord.
    Jag älskade trollet Ludenben (Ludenben var alltid arg, alltid hungrig som en varg!). :)
    Helt underbar bok. Nu måste jag hem och leta på min.

  4. Jag ÄLSKAR ”gamla” böcker :-) Har ett gäng till här hemma som jag letat upp via nät och Myrorna och liknade. Lite spännande att se vilka böcker barnen kommer behålla som favoriter i vuxen ålder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *