Glassmaskinen

Det här är den tredje boken i serien Alma och Egon som ingår i en serie lättlästa böcker för nybörjarläsaren. De har lite text,växlar mellan vanlig text och pratbubblor (som har versaler) och så finns där en massa fina färgbilder. Formen och idén tilltalar mig mycket, kanske för att jag har en blivande förskoleklassare i huset!

I den här boken berättar Egon för Alma att hans moster kan göra egen glass. Alma blir eld och lågor och vill veta hur det går till och Egon berättar om mosterns glassmaskin och vilka ingredienser mostern brukar vispa ihop. Alma vill gärna veta vad en sån maskin kan tänkas kosta så de knatar iväg till närmaste varuhus. Där hittar de en likadan maskin som mostern har men den är dyr, hela 240 kr kostar den. Hur ska de få ihop så mycket pengar?

Lösningen blir att sälja saker på en loppmarknad; båda barnen går hem och packar ihop en massa saker de inte vill ha längre. Alma hittar en fin kanin i en ask som gör att hon får dåligt samvete. Kan hon sälja den eller inte? Har hon rätt att göra det egentligen? Här finns en liten moralisk ”läxa” att lära i boken, vad det rör sig om avslöjar jag inte…

Hur mycket pengar har barnen lyckats samla ihop i slutet av dagen då tror du? Ska det räcka till att köpa en glassmaskin?

En bok med bra handling,  jättefina illustrationer som säkert kommer att funka utmärkt när läskoden knäcks. Jag gillar den och kommer att låna hem de andra böckerna i serien från biblioteket nästa gång jag går dit. Och så kommer jag att ta fram den där glassmaskinen som jag köpte för ett par månader sedan men ännu inte provat…

I serien Alma och Egon finns också böckerna ”Häxläxa” och ”Vem lurar vem?


Glassmaskinen
Författare: Carin Wirsén
Illustratör: Karin Holmström
Förlag: Rabén & Sjögren
Serie: Alma och Egon (del 1)
Antal sidor: 45
ISBN: 9789129683455
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *