Min

Usch, det är här en bok som var obehaglig att läsa men som behandlar ett viktigt ämne. Och att ett nej alltid är ett nej. Jaget i berättelsen är en tonårskille vid namn Matt. I det första kapitlet får vi veta att han har varit kär i sin klasskompis Shelly ända sedan de var 12 år gamla och att hon är den perfekta tjejen för honom. Redan i början tycker jag att man kan ana att sättet han ser på Shelly inte är riktigt sunt.

Han betraktar henne på avstånd under flera år men är blyg och vågar inte närma sig henne. Men han tycker att leendena hon ger honom är speciella och är säker på att det kommer att bli de två en dag. Men plötsligt en dag blir hans bästa kompis Pete tillsammans med Shelly, fast han vet att Matt gillar henne! Matt väntar tills Shelly är ensam och så går han fram till henne och kräver att hon ska göra slut med Pete och bli tillsammans med honom istället. Shelly tycker att han är konstig och frågar hur han mår. Då griper Matt tag om hennes armar och blir hårdhänt så hon blir tvungen att slita sig ur hans grepp. Efteråt förstår han inte att han gjort något galet utan kan bara tänka på att hon ska bli hans.

Så händer det Matt vill; Shelly gör slut med Pete. På en fest tar Matt chansen och märker att Shelly verkar intresserad. Under kvällen ser han till att hela tiden förse henne med nya drinkar. De blir fulla och dansar och Matt får henne med sig upp på övervåningen i huset…

Efter festen är inget sig likt, men det tar tid för Matt att inse att det är honom det beror på…

Väldigt obehagligt som sagt, och det känns säkerligen extra olustigt eftersom det är en rätt realistisk berättelse. Lättläst, aktuell och viktigt bok om att man alltid måste respektera varandra och lyssna på ett nej.


Min
Författare: Joanna Kenrick
Förlag: Argasso
Antal sidor: 59
ISBN: 9789186579470
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

En kommentar till “Min”

  1. Jag läste boken när den gavs ut på originalspråk. På engelska omslaget står det ”strong content” vilket jag tycker är en bra information. Argasso/Barrington Stokes böcker passar många åldrar men denna är för de aningen äldre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *