Djungelön

Ni vet känslan när ni upptäcker en bok som gör er glada att den alls existerar. Detta är en sådan bok. Den är liten till formatet och texten är kort och koncis och illustrationerna är fantasiartade på ett mycket uttrycksfullt vis. Så behändig är den! Så otroligt bra när du önskar en saga fort och känna att den är överkomlig att läsa, men att känslan den förmedlar är så mycket större än den tjockaste tegelstenen. En bok att ta fram i gryningen när barnet mumlar: ”Läsa saga”. En bok att alltid ta fram när ni behöver färgrikedom och en skjuts in i fantasin. En bok som ger något. Tankar. Intryck. Minnen. Önskningar.

En flicka stiger i land på en ö. I alla bilder från ön ser vi tecknade luckor, dörrar till det nya. Mycket finurligt och konkret illustrerat! Steget in i något nytt vidtar om någon i boken hade öppnat dessa. De kan också vara som en öppning till någons bo. Dessa små julkalenderliknande luckor blir som en rolig gimmick i boken och något som barnet kan fråga om och efter det kan fantasierna vidare gå. På ön finns det djur med olika uppsyn, massor av färggranna växter, nya dofter och så finns det en djungelflicka. En fri, naken och stark varelse:

Vem var det? Hon ville veta. De sprang genom skogen, men djungelflickan var snabb…

Vi ser en nyfiken huvudperson, en flicka som vågar, men som också är rädd. När mörkret faller smyger faror fram, i mötet med djungelflickan klarar huvudperson av att hantera sin egen oro på ett förtrollande sätt. Det sker en yttre tydlig förvandling, men också en inre:

Nu var det inte farligt längre. De kastade sig ut i natten, och flickan hade aldrig känt sig så fri.

En bok om en flicka som söker äventyr och det är nog så uppskattat. Jag hade tyckt lika bra om boken om det var en pojke eller ett icke könsbestämt barn, som stått i centrum. Samtidigt så är det fantastiskt bra om pojkar tar del av denna bok, precis som flickor tar del av böcker med pojkar i som huvudpersoner utan att klaga. Bra böcker har huvudpersoner som oavsett kön berör dem som läser. Jag har endast erfarit glädje och nyfikenhet när jag läst den för mina söner och döttrar i skiftande åldrar.

Djungelön är en liten bok om att söka och våga och finna och hitta… sig själv! Tänk att ha gåvan att kunna skriva och illustrera. Utforma allting. Lilla Vombat förlag kan skatta sig lyckliga över denna bok. Jag hoppas på många fler alster av Sanna Borell!


Djungelön
Författare & illustratör: Sanna Borell
Förlag: Vombat förlag (2011)
Antal sidor: 43
ISBN: 9789186589103
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Malin Alvasdotter

Mitt namn är Malin och jag har 6 barn födda mellan 1998-2015 och jag tycker att deras bokintresse ger mig en bra inblick i olika sorters böcker för olika åldrar. Jag är utbildad inom Biblioteks- och informationsvetenskap och skriver själv på olika bokprojekt, så där som säkert många skrivande drömmande själar gör. I mitt skrivande för barn är det poetiska i livet och i naturen min drivkraft. Mitt intresse för miljö är mycket stort och tidigare drev jag bloggen MalvaLin, som också är mitt miljövänliga företags namn. Jag tilltalas oerhört av vackra eller spännande illustrationer. Det kan avgöra om jag tar en bok i min hand och sådan var jag även som barn, på gott och ont. Men det är ju så att bilder kan vara fantastiska ihop med en text och jag uppskattar även när böcker för äldre barn har illustrationer.

4 reaktioner till “Djungelön”

  1. Vilken härlig recension och vilka bilder – jag tror jag älskar den redan fastän jag inte läst den ännu. Måste ha!!! :0)

  2. Roligt att du tycker så Sanna! Ja, bilderna är fantastiska. Alla djuren med olika uttryck här och var. Peka och prata och sedan kanske vilja rita!

  3. Verkar vara en kreativ och annorlunda bok! :)
    Coola bilder, men synd bara att de är datamålade, det hade blivit mer levande om de målats för hand! Blir lite platt för min smak så här…

  4. Där vet du mer än mig. Datamålning i detta fall stör inte mig så det förstör mitt helhetsintryck. Gillar så klart handmålat annars. Men känner positiva och glada känslor inför denna lilla bok. Kul att du också blev lite intresserad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *