Manne gräver ett hål

I den här boken var det inte själva storyn som främst fångade mig, utan illustrationerna. Jag är en stor beundrare av Sven Nordqvist, jag älskar alla små finurliga figurer och detaljer i hans bilder. Det är nog därför jag också blev så förtjust i de underbara och fantasifulla illustrationerna i Manne gräver ett hål. Jag försökte Googla mig fram till lite mer information om de båda illustratörerna Mats Eriksson och My Engström Renman men hittade tyvärr inget vettigt. Manne gräver ett hål verkar vara den första bok de illustrerar i alla fall, och eftersom den enligt nätbokhandlarna ser ut att vara den första boken i en serie kan vi ju hoppas på fler härliga bilder från dem. Nog tjatat om detta.

I Manne gräver ett hål är det såklart pojken Manne som är huvudrollsinnehavare. Han och hans pappa befinner sig på bokens första uppslag i sin trädgård användandes lite konstiga prylar som ser ut som uppfinningar gjorda av någon med livlig fantasi. Det är en oerhört varm dag så Manne föreslår att de ska åka till stranden, så de sätter sig i en lustig röd bil och på släp har de en liten trävagn med en katt i!

Men hoppsan! När de kommer fram till stranden är det inte alls varmt och soligt längre. Molnen tornar upp sig, glasskiosken är igenbommad och vattnet känns kallt. Där finns inget annat än en massa sand och sten. Vad kan man göra med massor av sand och sten? Pappan kommer på en briljant idé; de ska såklart bygga världens största sandslott! De sätter igång och det visar sig att pappan är riktigt skicklig på det, så duktig att Manne inte vet vad han ska göra. Han blir liksom överflödig när pappan helt tar över sandslottsbyggandet, han gör försök men det duger inte åt pappan.

Men ett hål kan han ju gräva, mitt i slottet ska det vara. Manne tröttnar ur på sin pappa och gräver djupare, och djupare och djupare och…till slut är hålet så djupt att det är riktigt mörkt där nere på botten. Manne börjar bli både törstig och hungrig och han längtar faktiskt lite efter pappa också. Och rätt som det är kommer pappan rasandes ner i hålet! Hur ska detta sluta? Hur ska de komma upp ur hålet?

Ja lite spänning kan jag ju bespara er, men kan berätta att sagan har ett lyckligt slut i alla fall. Jag gillade handlingen, men mest av allt tyckte jag om de jättefina bilderna i boken!


Manne gräver ett hål
Författare: Kalle Carmback
Illustratörer : Mats Eriksson och My Engström Renman
Förlag: B Wahlströms
Antal sidor: 36
ISBN: 9789132160769
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

5 reaktioner till “Manne gräver ett hål”

 1. Hej Helena!

  Vad roligt med en så fin recension.
  Jag och Mats jobbar som musiker till vardags och detta är mycket riktigt det första vi gör i bokvärlden. Vi hoppas på att få göra det igen.

  Allt Gott My

 2. Intressant med två illustratörer till en barnbok. Hur jobbar man då? Nu blev jag också nyfiken på boken.
  Kram!
  Sanna

 3. Hej Sanna!

  Jag och Mats är ju ett par och det har ju egentligen ingen relevans för frågan som du ställde men det var så att vi två tävlade för några år sedan mot varandra om vem som skulle få illustrera Kalles text om Manne. Mats vann! Kalle föll för Mats karaktärer och jag skulle få nöja mig med att färglägga. Nu är det ju så att jag har väldigt svårt att hålla fingrarna i styr så jag ritar ständigt till grejjer på hans teckningar, men det är Mats som ritar bilderna jag står för färg, himmel, ballonger och växter.

  Vänliga Hälsningar My

 4. Vilket härligt samarbete!
  Och tack för att du svarade för nu fick alla våra läsare veta också. Den här boken måste jag också skaffa mig – jag tycker det är så roligt att kolla in illustrationer i böcker. Själv kan jag inte rita ;0)
  Kram!
  Sanna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *