Hilda och Charlie sover över

Det här är den andra boken i serien om den roliga tjejen Hilda. När jag läst den tog jag reda på vad den första hette och lite vad som hände i den. Det visade sig att Hilda var nyinflyttad i boken Hilda får en kompis, och lärde känna grannen Charlie som hon blev vän med. I den här nya boken är det dags för kompisarna att göra något spännande; Charlie ska för första gången sova över hos Hilda, och på det första bokuppslaget får vi se honom sitta på golvet i sitt rum och packa sin övernattningsväska. Han packar ner tandborste, pyjamas, kudde och det viktigaste av allt – nallen! För utan den kan Charlie inte sova.

Illustrationerna i boken är jättehärliga, fina färger i bilderna som tilltalar mig mycket. Charmiga detaljer finns på många ställen i boken: en igelkottfamilj där en medlem leker med en tennisboll, spindeln och fjädrarna som rasar ur den ”fina” säng som Hilda tar fram till Charlie för att nämna ett par exempel. En bild som fick mig att skratta är när Hilda står med en hårtork i högsta hugg för att blåsa Charlies nalle torr.

Vad händer i boken då? Ja, vad brukar barn göra när de sover över hos varann? De bäddar, leker en massa lekar, myser i soffan under ett stort täcke och käkar popcorn bland annat. Något jag noterar är den totala avsaknaden av vuxna i boken, de finns ingenstans på bilderna och nämns inte i texten. Barnen sköter allting själva, inklusive tandborstningen.

Det här låter väl som en helmysig kväll för barnen? De har haft roligt hela dagen och myst på kvällen och nu är det läggdags. Då upptäcker Charlie något fruktansvärt; nallen är borta!!! Han blir oerhört ledsen och Hilda försöker trösta så gott hon kan. De letar och letar men hittar inte nallen, inte förrän Hilda tar ficklampan och klättrar ut genom fönstret…Jag behöver ju inte avslöja precis allt kanske…

Det här är en rar liten berättelse som jag tyckte om. Kanske blir den kvällens godnattsaga!


Hilda och Charlie sover över
Författare & illustratör: Krista Hjärpe
Förlag: B Wahlströms
Antal sidor: 36
ISBN: 9789132161261
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Kanske gillar du också:

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och är beroende av böcker av alla slag! Jag tycker om att läsa tyst, läsa högt, läsa för njutning, läsa för att lära och att läsa för att ge andra en upplevelse. Att hjälpa andra att upptäcka glädjen med att läsa försöker jag göra ofta genom att läsa för min son (född 2006) för min dotter (född 2010) och i mitt yrke som lärare för mina tonårselever.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *