Ett monster sover över

En lättläst, generöst illustrerad bok och nummer tre i serien om familjen Monstersson. Nummer två Monstermaskerad har jag läst tidigare och denna lilla fortsättning tror jag kan bli omtyckt av läsare i behov av enkel och rolig handling i kombination med smågalna bilder. Det är vanlig lättillgänglig boktext och ofta har bilderna pratbubblor med versal text, vilket gör det tydligt vem som säger vad. Handlingen är att Boris Monstersson med sin monsterhund Mysis ska sova över hos Ebba. De har ju verkligen blivit riktiga vänner och det blev de redan i första boken, Min vän Boris, och finns det något mysigare än att sova över hos varandra då? Nja, Boris är inte helt med på noterna, det är ju verkligen inte som hemma och plötsligt så längtar han hem till mamma och pappa.

Det är så ovant för Boris att sova liggande och sova på natten och inte på dagen och dessutom äta konstiga saker i en skål (godis och snacks) och höra en läskig saga om en prins. Boris vill ha en skräcksaga! Till slut blir det ändå en vilsam natt för Boris, men Ebba har nog fått en del att fundera över, om hon orkar vill säga. Böckerna om Ebba och Boris är böcker som visar på olikheter och en aning problematik kring det, fast på ett annorlunda vis och liksom tvärtom vad som förväntas.

Jag och mina barn ser fram emot varje ny bok om familjen Monstersson och jag ser framför mig att bokens snäll-läskiga omslag kan locka till sig barn som inte läser så gärna. Det är böcker som är skönt galna i både text och bild.


Familjen Monstersson: Ett monster sover över
Författare: Mats Wänblad
Illustratör: Pelle Forshed
Förlag: Rabén & Sjögren (2012)
Antal sidor: 48
ISBN: 9789129683448
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Malin Alvasdotter

Mitt namn är Malin och jag har 6 barn födda mellan 1998-2015 och jag tycker att deras bokintresse ger mig en bra inblick i olika sorters böcker för olika åldrar. Jag är utbildad inom Biblioteks- och informationsvetenskap och skriver själv på olika bokprojekt, så där som säkert många skrivande drömmande själar gör. I mitt skrivande för barn är det poetiska i livet och i naturen min drivkraft. Mitt intresse för miljö är mycket stort och tidigare drev jag bloggen MalvaLin, som också är mitt miljövänliga företags namn. Jag tilltalas oerhört av vackra eller spännande illustrationer. Det kan avgöra om jag tar en bok i min hand och sådan var jag även som barn, på gott och ont. Men det är ju så att bilder kan vara fantastiska ihop med en text och jag uppskattar även när böcker för äldre barn har illustrationer.

3 reaktioner till “Ett monster sover över”

  1. Hejsan och tack för en bra blogg! Undrar om ni har några tips på roliga historieböcker för barn?
    Allt Gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *