Hitta historien

Hur kan vi veta det vi vet om Sveriges historia? ”Hur vet du att det är så?” kan vi höra våra barn fråga. Ja, hur vet vi egentligen att folket på stenåldern använde redskap av sten och att de flyttade ofta?

Att hitta sin historia är inte det allra enklaste. Det vi vet handlar helt enkelt om gissningar, eller berättelser, som vi byggt upp efter att ha hittat delar från forna tider. Var hittar vi då dessa delar som bär på spår från forna tider? Jo, djupt, djupt nere i jorden finns det fullt med gömda ledtrådar.

Detta hjälper författaren, illustratören och arkeologen Mats Vänehem oss att se i Hitta historien. Varje uppslag i boken består av en bild av en tidsepok, från den senaste istiden fram till nutid med stopp vid jägarstenåldern, bondestenåldern, bronsåldern, folkvandringstiden, vikingatiden, medeltiden, stormaktstiden och industrisamhället. Vi får se människor, byggnader, ritualer och föremål. Men vad som är speciellt med Hitta historien är att vi inte bara ser vad som syns i vanliga fall, utan även vad som har gömts undan till en annan tid. Bilderna forsätter nämligen ner under jorden med en genomskärningsbild av marken. På det sättet hjälper Hitta historien oss att bygga upp de där alldeles speciella berättelserna om vår historia. Längst bak i boken finns en kort faktatext om varje tidsepok. Men just eftersom den ligger längst bak hamnar den lite i skymundan.

Detta är verkligen bildernas bok. De berättar dessutom en hel del om hur samhällsstrukturen kan ha sett ut. Den klassiska bilden av en stenåldersman är att han slog ner och drog iväg med den kvinna han ville och att det självklart var han som stod för all jakt. Men är det verkligen så självklart? I Hitta historien är det inte det. Om man tittar lite på barnen i boken kan man hitta många spännande detaljer. Vem som tar hand om dem, före och efter kristendomens intåg, samt hur vi lever med våra barn idag jämfört med förr.

Det går helt enkelt att bygga upp flera historier om vår historia utifrån bilderna. Det blir en lite mystisk känsla genom hela boken. Finns det kanske skatter som vi ännu inte hittat? Vad ryms egentligen under oss och vad kan fynden berätta om människans historia på jorden?


Hitta historien
Författare och illustratör: Mats Vänehem
Förlag: Bonnier Carlsen (Några uppslag finns att provläsa här)
Antal sidor: 26
ISBN: 9789163865732
Köp: jämför priser

Författare: Emma Lindström

Jag heter Emma Lindström och tycker att det är jättespännande att få ta med dig på några av de resor jag gör i barnböckernas värld. För det mesta läser jag för mina två barn, Elis, som föddes direkt efter stormen Gudruns ankomst vintern 2005 och Olof, som föddes fredagen den 13, våren 2007. Med tanke på deras maffiga ankomst är det kanske inte helt oväntat att de älskar äventyrsfyllda böcker, men vi läser även en hel del lugna och mysiga böcker. Jag arbetar som förskollärare och har läst en läs- och skrivutvecklingskurs samt en barnbokslitteraturkurs i min utbildning. Jag tycker också väldigt mycket om att skriva själv. För tillfället har det resulterat i två böcker som jag tryckt upp för eget bruk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *