Morgan och piraterna

I Havens fasa får vi träffa pojken Morgan och hans katt Silly som sitter på bussen på väg till faster Gullan. De ska tillbringa sommaren hos henne på båten Sjöhästen, men när de kliver av bussen möts de av en faster som ser ut som en sjörövare som tar dem till båten Sjöpesten! Väl ombord vill faster presentera Morgan för besättningen, och berättar att själv kallas hon Gullan Råskinn. Sen följer en presentation av båtens besättning, där den ena är knasigare än den andra; en matros som alltid är sjösjuk, en kock som avskyr mat och en styrman som både ser och hör illa. Det är upplagt för en massa galenskap kan man lugnt säga.

Utkiken Halv-Nelson som kommer springande, missar landgången och hamnar i vattnet för att han är så ivrig: han har hört talas om att det kommer ett skepp lastat med pärlor och gull! Nu ska här sjörövas! Piraterna jublar! Men hade de liksom Morgan vänt kikaren rätt och sett efter hade de sett att det var päron och ull, inte pärlor och gull som skeppet kommer lastat med…Men Sjöpesten kommer inte långt förrän det säger ”Pang!” och de krockar med en ö. Gullan börjar gråta och säger att ”Så här blir det varenda gång”. Morgan som först inte alls ville följa med ett gäng galna pirater och röva skatter känner att han måste hjälpa faster nu.

Sjöodjuret är en direkt fortsättning på Havens fasa, personligen tycker jag att de båda böckerna kunde ha varit en bok (samtidigt som jag förstår vitsen med att ha korta lättlästa böcker). I flera dagar har Sjöpesten jagat skeppet som piraterna tror är lastat med pärlor och gull, och Morgan börjar tycka att det är långtråkigt. Speciellt som han är det enda barnet på båten. Plötsligt börjar dock det andra skeppet att tappa fart! Gullan och hennes gäng äntrar skeppet men kaptenen blir inte ens rädd. Han berättar att de blivit jagade av ett hemskt havsvidunder och inte ens märkt att Sjöpesten varit efter dem. Morgan bestämmer sig för att kolla läget, dyker ner under ytan och möts av…ett enormt öga! Ett monster! Hur ska detta sluta?!

Lite tokroliga böcker med skoj story som sonen (snart 6 år) gillade. De kommer säkert att bli populära när han kommer igång med att läsa själv sen. Den mest minnesvärda figuren som vi skrattade åt var den stackars matrosen Erland Änterhugg; den stackarn ses kräkas på var och vartannat uppslag i boken. Usch och blä, jag vet precis hur det känns att vara sjösjuk!


Morgan och piraterna: Havens fasa
Författare: Mats Wänblad
Illustratör: Micaela Favilla
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 48
ISBN: 9789129683769
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Morgan och piraterna: Sjöodjuret
Författare: Mats Wänblad
Illustratör: Micaela Favilla
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 48
ISBN: 9789129683752
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *