Katt kan

Katt kan i parken och Katt kan på morgonen är två mysiga böcker om Katt och hens mamma.

Katt kan på morgonen handlar om en vanlig dag i Katts liv. Hen äter frukost och kladdar, vill bada med ankan och klättrar upp på bordet för att leka med lampan. Katt ställer verkligen sin mammas tålamod på prov. Katt kan själv!

I Katt kan i parken går Katt och hens mamma till parken. Katt vill köra vagnen själv, plocka pinnar och trycka på knappen vid övergångsstället. I parken träffar Katt en lekkompis som hen gungar och fångar ankor tillsammans med medan mamma är upptagen.

Katt är en ganska typisk busig 2-åring med stor upptäckarlust och boken passar perfekt för barn i samma ålder med sina härliga bilder och korta meningar.

Att Katts mamma är fullt upptagen av sin mobiltelefon och inte ser när barnen jagar en anka utgör rolig igenkänning (och kanske en sorglig skildring av samtiden?).

Boken visar även att barns busighet kan göra föräldrar trötta och irriterade. Men att det är okej. Det blir bra igen.

Stort plus för att Katt och hens mamma sover tillsammans på första uppslaget. Det är skönt att via en barnbok få ytterligare bekräftelse på att det inte bara är bebisar sover hos sina föräldrar utan även större barn.

Mamma är fullt upptagen av sin mobiltelefon
Katt vill leka med lampan

Katt kan i parken
Författare: Sanna Töringe
Illustratör: Kristina Digman
Förlag: Bonnier Carlsen (2012)
ISBN: 9789163869570
Antal sidor: 31
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Katt kan på morgonen
Författare: Sanna Töringe
Illustratör: Kristina Digman
Förlag: Bonnier Carlsen (2012)
ISBN: 9789163869587
Antal sidor: 28
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

2 reaktioner till “Katt kan”

  1. Jag har en liknande 2-åring i min omedelbara närhet, så dessa två böcker kommer att komma hem till oss känner jag. Fina bilder också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *