Vi störtar

En kort intensiv berättelse med få ord och många bilder,  en bildroman kallar förlaget den själva. Det är en ny sorts bok för mig och jag vet inte riktigt vad jag tycker om konceptet; kanske måste jag läsa fler för att kunna bilda mig en uppfattning.

Boken är kanske främst avsedd för att locka läsare (ungdomar) som inte har något större intresse av böcker. Just den här är i alla fall alldeles för rörig för att jag ska tycka att det är bra, när jag läser tycker jag flera gånger att jag redan har läst det som står. Meningen ”Jag är kall som is” återkommer t.ex. tre gånger på 44 sidor. Andra formuleringar kanske inte är exakt likadana på alla ställen, men liknar varandra mycket.

Handlingen då? I en grotta sitter två soldater och gömmer sig för fienden. Den ena av dem har brutit benen och det är isande kallt och mörkt. Sedan får vi en tillbakablick som berättar hur de hamnade där; att de var pilot och navigatör i ett stridsflygplan som blev attackerat och träffat av fienden. De skjuter ut sig själva ur planet för att ha en chans att klara livhanken, men när de kommit ner på marken är de fortfarande i fara. Fienden kan komma när som helst, och eftersom kompisens ben är brutna kan de inte ta sig någonstans.

Det här var ingen bok som jag personligen uppskattade, varken utformning eller handling, men jag kan tänka mig att publiken den är till för kommer att gilla den! Jag kanske ska sätta den i händerna på någon av mina elever och be honom eller henne återkomma med en recension senare under hösten.


Vi störtar
Författare: Dee Phillips
Förlag: Nypon förlag
Antal sidor: 44
ISBN: 9789186447779
Köp: t.ex. på Adlibris eller Bokus

 

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och är beroende av böcker av alla slag! Jag tycker om att läsa tyst, läsa högt, läsa för njutning, läsa för att lära och att läsa för att ge andra en upplevelse. Att hjälpa andra att upptäcka glädjen med att läsa försöker jag göra ofta genom att läsa för min son (född 2006) för min dotter (född 2010) och i mitt yrke som lärare för mina tonårselever.

En kommentar till “Vi störtar”

  1. Billedromaner er en mærkelig bastard, der er svær at placere fordi der i blandt findet noget virkelig skidt. Men som du også skriver så skal der nok være læsere.

    Dansklærerforeningen har udgivet en vellykket serie, båret af gode forfattere(OscarK, Hanne Kvist, Kim Fupz etc og gode illustratorer Cato-thau, Dorte Karrebæk etc). De er en fornøjelse at læse fordi de, som med billedbøger, demonstrer at den gode læseoplevelse kan erhverves på alle færdighedsniveauer.

    Tak for et godt indlæg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *