Vi störtar

En kort intensiv berättelse med få ord och många bilder,  en bildroman kallar förlaget den själva. Det är en ny sorts bok för mig och jag vet inte riktigt vad jag tycker om konceptet; kanske måste jag läsa fler för att kunna bilda mig en uppfattning.

Boken är kanske främst avsedd för att locka läsare (ungdomar) som inte har något större intresse av böcker. Just den här är i alla fall alldeles för rörig för att jag ska tycka att det är bra, när jag läser tycker jag flera gånger att jag redan har läst det som står. Meningen ”Jag är kall som is” återkommer t.ex. tre gånger på 44 sidor. Andra formuleringar kanske inte är exakt likadana på alla ställen, men liknar varandra mycket.

Handlingen då? I en grotta sitter två soldater och gömmer sig för fienden. Den ena av dem har brutit benen och det är isande kallt och mörkt. Sedan får vi en tillbakablick som berättar hur de hamnade där; att de var pilot och navigatör i ett stridsflygplan som blev attackerat och träffat av fienden. De skjuter ut sig själva ur planet för att ha en chans att klara livhanken, men när de kommit ner på marken är de fortfarande i fara. Fienden kan komma när som helst, och eftersom kompisens ben är brutna kan de inte ta sig någonstans.

Det här var ingen bok som jag personligen uppskattade, varken utformning eller handling, men jag kan tänka mig att publiken den är till för kommer att gilla den! Jag kanske ska sätta den i händerna på någon av mina elever och be honom eller henne återkomma med en recension senare under hösten.


Vi störtar
Författare: Dee Phillips
Förlag: Nypon förlag
Antal sidor: 44
ISBN: 9789186447779
Köp: t.ex. på Adlibris eller Bokus

 

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

En kommentar till “Vi störtar”

  1. Billedromaner er en mærkelig bastard, der er svær at placere fordi der i blandt findet noget virkelig skidt. Men som du også skriver så skal der nok være læsere.

    Dansklærerforeningen har udgivet en vellykket serie, båret af gode forfattere(OscarK, Hanne Kvist, Kim Fupz etc og gode illustratorer Cato-thau, Dorte Karrebæk etc). De er en fornøjelse at læse fordi de, som med billedbøger, demonstrer at den gode læseoplevelse kan erhverves på alle færdighedsniveauer.

    Tak for et godt indlæg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *