Pris till Mårten Melin också!

Nu duggar glada nyheter tätt. Nyss fick vi veta att Lena Sjöberg får Elsa Beskow-plaketten och nu är det Mårten Melins tur att bli prisad för Som trolleri. Den här gången handlar det om Nils Holgersson-plaketten.

Pressbild från Rabén & Sjögren

Juryns motivering:

Mårten Melin lotsar oss med berättelsen i Som trolleri in i den svenska skogsbygdens sommarlovsliv där naturen bildar bakgrund till och förstärker den kärlekssaga som växer fram mellan två unga varelser, en människa och ett troll. Det är vackert, spännande och mycket dramatiskt. Språket som uttrycker den unga flickans tankar är obesvärat och ger flyt i läsningen. Man kan läsa texten på olika nivåer, där på ett plan frigörelsen från vuxenvärlden och inträdet i puberteten är det bärande temat. Samtidigt fängslas man av den nordiska folktron, trollens mytiska tillvaro och känslan av att helt enkelt vara ”bergtagen”. Väljer flickan rätt väg? Eller är det ”som trolleri”? Det låter Mårten Melin läsaren avgöra och bekräftar därmed den enskilda individens valmöjlighet och ansvar för sitt eget liv.

Priset består av en glasplakett samt ett stipendium om 25 000 kr. Och äran, såklart!

Jätteroligt tycker jag, som är ett stort fan av Mårten Melin!

» Läs pressmeddelandet här
» Läs allt Barnboksprat skrivit om Mårten Melin
» Läs mer om Svensk Biblioteksförening som delar ut priset

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

En kommentar till “Pris till Mårten Melin också!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *