Härliga arbetarhundar

Hur är det att jaga tjuvar, att vakta på en flygplats eller att valla renar? Om man tänker efter finns det en hel del arbeten som hundar är fenomenala på att utföra och det berättar bland andra polishunden Bella, servicehunden Loranga och narkotikasökhunden Beppe om.

Eller egentligen är det människorna Ulrika Nultys text och Jens Ahlboms bilder som berättar. Men deras porträtt av hundarna är väldigt roliga och personliga. Det är en bok där hundarna får plats istället för deras förare och den lite annorlunda idén är utmärkt. Det är verkligen härligt att höra hundarnas berättelser. Oftast berättas de med glädje, men det finns också allvar i berättelserna. Som när ”Vakthunden”, som inte ens har något riktigt namn, berättar med vemod om de ensamma nätterna och längtan efter sällskap och en varm filt under nattvandringarna på flygplatsen som hen vaktar.

Hundar som jobbar ligger någonstans på gränsen mellan fakta- och sagobok. Med hjälp av hundarnas ”röster” försvinner den pedagogiska tonen från berättandet, men det är ändå en bok som man kan lära sig mycket av. Vi får veta en del om vad hundarnas jobb går ut på, men även spännande exempel på vad som kan hända, till exempel att ledarhunden Desmond får följa med in på apoteket trots att hundar inte får vara där egentligen eller att skådespelarhunden Bon Jiver fick spela basket i en film.

Det är en ganska bra bok sedd ur ett genusperspektiv. Det är till exempel en kvinna som är jägare och det är jämn fördelning mellan antalet hon- och hanhundar samt deras uppgifter. Flera av hundarna skulle även kunna vara såväl honor som hanar då deras namn inte är helt könsspecifika och berättandet sker i jag-form.

Hundar som jobbar blev snabbt en favorit för mitt yngsta barn (4,5år) och hans absoluta favorithund är Cheri, den lilla chihuhuan som jobbar med att … ja, vad jobbar hen med egentligen?


Hundar som jobbar
Författare: Ulrika Nulty
Illustratör: Jens Ahlbom
Förlag: Alfabeta (2011)
Antal sidor: 32
ISBN: 9789150112634
Köp: t.ex. hos Adlibris eller Bokus

Författare: Emma Lindström

Jag heter Emma Lindström och tycker att det är jättespännande att få ta med dig på några av de resor jag gör i barnböckernas värld. För det mesta läser jag för mina två barn, Elis, som föddes direkt efter stormen Gudruns ankomst vintern 2005 och Olof, som föddes fredagen den 13, våren 2007. Med tanke på deras maffiga ankomst är det kanske inte helt oväntat att de älskar äventyrsfyllda böcker, men vi läser även en hel del lugna och mysiga böcker. Jag arbetar som förskollärare och har läst en läs- och skrivutvecklingskurs samt en barnbokslitteraturkurs i min utbildning. Jag tycker också väldigt mycket om att skriva själv. För tillfället har det resulterat i två böcker som jag tryckt upp för eget bruk.

En kommentar till “Härliga arbetarhundar”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *