Adam och koderna

13-årige Adam blir tvungen att följa med sin pappa som ska på jobb i Kiruna, något han verkligen inte vill egentligen. Men när pappan erbjuder honom en alldeles ny laptop känns det i alla fall lite lättare att följa med tycker han, då har han i alla fall något att göra däruppe under sommaren. Adam och hans pappa tar sen flyget från Arlanda till Kiruna, och efter en stund börjar Adams pappa berätta vad det är han ska göra i Kiruna; han ska göra något så hemligt som att arbeta med koder och datorer på rymdbasen Esrange. Adam får inte berätta detta för någon!

Vistelsen i Kiruna blir mycket bättre än Adam väntat sig. Kusinen Margot och han cyklar runt och hon visar honom staden. Adam undrar om det verkligen händer så himla mycket i Kiruna, då tar Margot honom med ut i skogen till en stuga…men hur spännande är det då tänker Adam?! Det är faktiskt rätt spännande när Margot berättar att stugan ska bombas om bara några dagar, egentligen ska det vara hemligt att det görs flygövningar där raketer och bomber testas men alla vet det ändå säger Margot.

Tyvärr blir Margot sjuk och Adam får långtråkigt; som tur är dyker det upp en kompis till en kompis på chatten som han börjar prata med så han får lite att fördriva tiden med för pappan jobbar väldigt mycket. En dag frågar Adam sin pappa vad det egentligen är han gör och får svaret att det är hemligt. De två börjar i alla fall prata lite om koder och chiffer och hur man t.ex. kan byta ut A mot 1, B mot 2 och så vidare. Adam tycker att det är intressant så de diskuterar morse-alfabetet också, och Adam bestämmer sig för att lära sig det. Adam spenderar mer och mer tid framför sin dator, han chattar mycket med Jimmy (kompisens kompis) och utan att tänka på det avslöjar han en hel del om sig själv och pappans jobb. Alldeles för mycket ska det visa sig!

En dag skriver Jimmy att han behöver hjälp, han sitter i rullstol i en stugby inte långt från Adam och har ramlat och kan inte komma någonstans. Han behöver Adams hjälp! När han kommer till stuga 18 där Jimmy ska finnas och går in blir det plötsligt kolsvart! Någon har täckt för hans ögon och håller fast honom – han har blivit lurad! Men varför? Vad är det männen vill? Vad kommer de att göra med Adam?

Fortsättningen i det här dramat är väldigt spännande; stugan i skogen som ska bombas och morsealfabetet kommer att vara viktiga i slutet! Mer än så tänker jag inte avslöja! En lättläst, bra och spännande bok som säkert kan locka många läsare bland unga i 12-14-årsåldern. Särskilt bra för dem som är läsovana och/eller har lässvårigheter.


Adam och koderna (cd-skiva ingår)
Författare: KG Johansson
Förlag: Hegas
Antal sidor: 123
ISBN: 9789186625078
Köp: t.ex. på Adlibris eller Bokus

 

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

3 reaktioner till “Adam och koderna”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *