Väx upp – och dra till fjällen!

Sportlovet närmar sig med stormsteg och 15-årige Robin ser fram emot en lugn vecka med softande framför datorn. Hans mamma har dock andra planer för honom – han ska följa med sin pappa (föräldrarna är skilda och han träffar inte sin pappa så ofta) till fjällen! Robin som hatar motion och skidåkning! Pappan har fått en lista av mamman där hon skrivit ner sånt som hon tycker att pappan ska lära Robin under veckan, till exempel: Sluta vara oförskämd mot folk, sluta svära, lära sig städa och så ska han informeras om alkohol och rökning.

Pappan har dessutom glömt att tala om för Robin att de inte kommer att vara ensamma i fjällstugan; pappas kompis Tommy och hans barn Kim kommer också att vara där. Det visar sig att Kim är en tuff tjej med svart spretigt hår, massor med piercingar och svart smink…Robin vet inte om han ska bli glad eller inte. De båda vuxna informerar ungdomarna om att de ska dela på ansvaret gällande inköp, matlagning och städning. I början funkar det väl någorlunda (förutom att Kim smiter ifrån sina sysslor för att åka snowboard), men ganska snart visar det sig att de vuxna männen är allt annat än bra förebilder. Robin och Kim kommer bland annat på dem med att smygsupa i badrummet (de har spriten i en flaska rengöringsmedel för att inte bli upptäckta) och ragga på kvinnor (fast de har varsin hemma redan)!

För Robins del blir det ändå en rätt trevlig vecka; allteftersom dagarna går kommer han och Kim närmare varandra när de sätter stopp för gubbarnas planer på olika sätt. Men hur går det då med den viktiga listan som Robins mamma skickade med? Sköter pappan sin uppgift och ser till att sonen lär sig allt det som står där? Eller vilka är det egentligen som behöver växa upp?

Jag hade inga större förväntningar på den här boken när jag fick hem den. Titeln tycker jag är ganska fånig men jag gillar omslagsbilden. Flera av illustrationerna inuti boken är roliga och passar bra in i handlingen. Själva berättelsen är helt ok; smårolig och hade faktiskt inte det slut jag förväntade mig (pojke möter flicka och lever lyckliga i alla sina dagar).


Väx upp – och dra till fjällen!
Författare: Tomas Dömstedt
Illustratör: Anders Westerberg
Förlag: LL-förlaget
Antal sidor: 126
ISBN: 9789170533266
Köp: jämför priser

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *