Solen och vinden

Har du hört Aisopos fabel om solen och vinden? Den handlar om solen och vinden, som tävlar om vem som snabbast kan få en människa att ta av sig sin kappa. Vinden är stark och tar i allt vad den kan, men det blir solen som vinner, efter att ha varit både smart och vänlig.

Den här boken uppfyller många kriterier för att fungera som en allra första bok att läsa själv. Den har korta meningar, med stora tecken och förhållandevis korta ord. Sidorna består nästan helt av tydliga helbilder, som hjälper läsaren att tyda innehållet. Den upprepar vissa ord och mönster i handlingen och är huvudsakligen uppbyggd av ord som barn använder i sin vardag.

Samtidigt har den något lite gammaldags över sig som hindrar läsflödet en aning. Det går ju uppenbarligen vissa trender inom läsa-lätt-utgivningen. I de nya lättläst-böcker, som vi har, verkar de pronomen som traditionellt sett stavats icke ljudenligt göra det även nu, trots att en alternativ stavning är tillåten. I Solen och vinden finns orden mig, dem och sig, trots att de hade kunnat stavats mej, dom och sej. Visst är det så att de flesta böcker använder den traditionella stavningen, och det är något man behöver lära sig, men i en bok som skulle kunna användas som allra första läsbok, tycker jag att det hade varit bättre med den nyare stavningen.

Det finns även ett uttryck i boken som nybörjarläsare lätt kan hänga upp sig på. När solen vill försöka få av mannen kappan står det  ”Låt mig försöka, sa solen”. För det första innehåller den meningen ett icke ljudenligt stavat pronomen, för det andra ett relativt långt ord (försöka) och för det tredje kan man fråga sig vilket barn som egentligen använder uttrycket ”låt mig”.  Jag kan tänka mig att uttrycket kommer dit på grund av att boken översatts från engelska.

Jag har jag lite svårt att säga vem boken riktar sig till. Den hade varit perfekt för barn som alldeles precis lärt sig läsa med hjälp av ljudning, men samtidigt måste barnet ha lärt sig några av skriftspråkets regler för stavning. Det hade varit roligt att hitta en bok som verkligen är så lätt att läsa att det räcker med att ha förstått ljudningsprincipen för att klara av den. Men Solen och vinden är i alla fall nästan där.

I slutet av boken får man en överraskning i form av tre läspyssel. Det ger en trevlig avrundning och visar ännu ett användningsområde för skriftspråket: att förmedla instruktioner.


Solen och vinden
Författare: Mairi MacKinnon
Illustratör: Francesca di Chiara
Förlag: B Wahlströms
Antal sidor: 32
ISBN: 9789132156281
Köp: jämför priser

Författare: Emma Lindström

Jag heter Emma Lindström och tycker att det är jättespännande att få ta med dig på några av de resor jag gör i barnböckernas värld. För det mesta läser jag för mina två barn, Elis, som föddes direkt efter stormen Gudruns ankomst vintern 2005 och Olof, som föddes fredagen den 13, våren 2007. Med tanke på deras maffiga ankomst är det kanske inte helt oväntat att de älskar äventyrsfyllda böcker, men vi läser även en hel del lugna och mysiga böcker. Jag arbetar som förskollärare och har läst en läs- och skrivutvecklingskurs samt en barnbokslitteraturkurs i min utbildning. Jag tycker också väldigt mycket om att skriva själv. För tillfället har det resulterat i två böcker som jag tryckt upp för eget bruk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *