När prinsessor har kalas

Per Gustavssons sjätte bok om prinsessor/prinsar handlar om prinsesskalas. Prinsessan vaknar på morgonen till en tom och skön dag men strax ringer det på dörren. Åh nej, hon har glömt att idag är den stora kalasdagen!

Prinsessan fixar drinkar, anordnar lekar, bygger ett slott av glass och fixar maten. Men är det inte en gäst som hon har glömt att bjuda?

Boken innehåller mängder med kalastips till kalassugna barn. Bland annat kan man ta del av dekorationstips, lektips och drinktips. Boken förtäljer hur man gör ett eget slott av glass och självklart hur man gör en prinsesstårta. När prinsessor har kalas är alltså både en sagobok och en pysselbok i ett.

Jag upplever att boken saknar en större konflikt till skillnad från de andra prinsessböckerna. Boken känns en aning händelselös. Men samtidigt är det en mysig bok som får en på bra humör.

Per Gustavsson gör ett bra jobb med att gestalta prinsessan som en tuff men ändå feminin tjej. Hon älskar rosa och är samtidigt duktig på att ”svärda”. När prinsessor har kalas är även en slags mångfaldsbok där prinsessor, ishockeyspelare, drakar, fd. elaka trollkarlar, hundar och prinsar kan leka tillsammans. Alla får vara med. Dessutom är drakar och ishockeykillar inte automatiskt tuffa typer. Även drakar kan vara mörkrädda och vågar kanske inte alltid gå hem på kvällen.


När prinsessor har kalas
Författare: Per Gustavsson, Ylva Sandberg, Caroline Bruce
Illustratör: Per Gustavsson
Förlag: Natur & Kultur
Antal sidor: 32
ISBN: 9789127127432
Köp: Jämför priser

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *