Legenden om Tann

Niklas Krog har skrivit två delar i en legend om Tann som bor i landet Unadan och kommer från dvärgfolket. Till skillnad från sina släktingar tycker Tann inte om att leva inne i mörka grottor. Han vill hellre vandra runt i skogen och ha himmelen som tak. Att världen där ute är farlig skrämmer Tann lite, men inte tillräckligt mycket för att han ska hålla sig undan. I berättelsens inledning får vi veta att han kämpat mot en best tillsammans med sin vän, eken Bladhus.

Men besten fortsätter att terrorisera fler varelser i skogen. Ryktet har spridit sig om Tanns och Bladhus bravader och skogsflickan Aina har kommit för att hämta med sig de båda kämparna till skogen där besten härjar. Men tyvärr sitter Bladhus rötter fortfarande fast i marken sedan vintervilan, så då återstår allt hopp till Tann. Problemet är bara att Tann egentligen inte känner sig särskilt modig. Kan han, en dvärg som egentligen ska leva innanför bergen, ge sig iväg för att rädda alla från den där stora besten? Till slut bestämmer han sig för att följa med skogsflickan Aina ändå.

När Tann och Aina vandrar runt i jakt på besten stöter de på många levande träd med olika karaktär: snälla, elaka, korkade och de mycket hjälpsamma. De träffar även en hel del andra typer, varav den blyga bäckgubben är ett trevligt inslag. Men det visar sig också att de ständigt är förföljda av draken Nidaros, som hatar dvärgar!

Berättelsen har två huvudkaraktärer: Tann och Aina, även om det är Tanns synvinkel som är dominerande. Tann är väldigt snäll och lite blåögd. Aina är modig och snabb, men ibland lite för snabb och har blåmärken över hela kroppen. Det visar sig att det snarare är Aina som får försvara Tann än tvärtom, men i takt med att den här legenden går framåt utvecklas Tann och det växer fram ett starkt samarbete mellan de två karaktärerna.

I början verkar det här vara en berättelse där de goda kämpar mot de onda. Till viss del är det så, men vi märker ganska snart att det här inte är en berättelse om en strid mellan gott och ont. Tann och Aina märker istället att de börjar förstå sig på besten, om än bara lite grann.

Det här är en fantasyberättelse som kan läsas även för yngre barn. Den innehåller inte mycket våld och inte heller så många karaktärer att hålla reda på. Böckerna är även rika på situationshumor som är lätt att förstå sig på. Tann ramlar i vattnet och trasslar in sig i Bäckgubben, för att inte tala om Aina som mest slår sig hela tiden. Man skulle visserligen kunna önska sig ännu fler bilder för de är väldigt trevliga och bygger upp mycket spänning. Det hade inte heller varit fel om bilderna vore i färg. Men samspelet mellan text och bild fungerar ändå ganska bra. Det hela ger en berättelse med många naturskildringar i en ganska ljus fantasyvärld samt en berättelse om vänskap mellan två karaktärer med en förmåga att skilja sig från mängden.

Tänk vad härligt om det hade fått vara i färg!


Skogsflickan
Författare: Niklas Krog
Illustratör: Johan Egerkrans
Förlag: B Wahlströms
Antal sidor: 110
ISBN: 9789132158957
Köp: jämför priser

Bestens håla
Författare: Niklas Krog
Illustratör: Johan Egerkrans
Förlag: B Wahlströms
Antal sidor: 120
ISBN: 9789132158964
Köp: jämför priser

Författare: Emma Lindström

Jag heter Emma Lindström och tycker att det är jättespännande att få ta med dig på några av de resor jag gör i barnböckernas värld. För det mesta läser jag för mina två barn, Elis, som föddes direkt efter stormen Gudruns ankomst vintern 2005 och Olof, som föddes fredagen den 13, våren 2007. Med tanke på deras maffiga ankomst är det kanske inte helt oväntat att de älskar äventyrsfyllda böcker, men vi läser även en hel del lugna och mysiga böcker. Jag arbetar som förskollärare och har läst en läs- och skrivutvecklingskurs samt en barnbokslitteraturkurs i min utbildning. Jag tycker också väldigt mycket om att skriva själv. För tillfället har det resulterat i två böcker som jag tryckt upp för eget bruk.

3 reaktioner till “Legenden om Tann”

  1. Vilken härlig bok,illustratören är helt klart inspirerad av John Bauer.
    Skulle vara kul att veta vilken ålder böckerna riktar sig till ,kan ha missat det nånstans

  2. Ja, bilden med Bäckgubben påminner väldigt mycket om John Bauers bilder. Skogen har väldigt stor betydelse i bilderna.

    Jag tycker det är lite svårt att dela in böcker efter ålder. Mina barn är 3 och 5 år, men den rekommenderade ålder skulle säkert vara 7-9år. Min femåring läser inte de här böckerna själv, men ett barn som läst ett tag skulle kunna läsa dem. De är spännande, men inte särskilt läskiga. En del fantasyböcker innehåller ju en hel del död och strid med vapen, men de här böckerna är väldigt snälla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *