Åke och hans ö

Längtar du efter skärgårdssommar? Det går att uppleva den redan nu genom att läsa Åke och hans ö, en färgsprakande bilderbok om en driftig liten kille. Åke är åretruntare på ön och när sommargästerna kommer finns det en massa saker de inte klarar av. Då ropar de på Åke, som kommer och löser alla problem. Åke är allas hjälte!

Början av boken känns lite trist könsstereotyp, men det blir bättre. Först hugger nämligen Åke ner träd så att Lotta kan sola i sin nya bikini, för att sedan hjälpa Rolle att mecka med en motor, och strax därefter dyka ner i vattnet och fiska upp ett tappat halsband åt Mia. Som tur är visas även mammor som är på väg att spöa pappor i fotboll, så att vi får en motvikt. Varannan hjälplös sommargäst är kvinna och varannan är man, så det känns som att det är genomtänkt.

Åke och hans ö
Åke och hans ö

Åke och hans ö
Åke hjälper papporna spöa mammorna i fotboll och räddar öborna från ett vildsvin.

Det ryms en hel del charm och humor i text såväl som bild. Man behöver inte vara i kiss- och bajsåldern för att le åt stackars Cecilias klagan: ”Utedasset är fullt. Fullt som i att det inte får plats mer. Och jag dör hellre än jag tar i äckligt bajs. Jag blir tvungen att sälja huset.”

Åke är stencool och klarar precis allting. Nästan, i alla fall. Det finns en sak han behöver hjälp med. På natten ligger han i sin säng och kan inte sova, så han går in till mamma och pappa. Då blir det mysigt! Ett gulligt slut på en bra bok!


Åke och hans ö
Författare: Petter Lidbeck
Illustratör: Lisen Adbåge
Förlag: Natur & Kultur
Antal sidor: 32
ISBN: 9789127119109
Smakprov: första sidorna kan läsas här. Se även Lisen Adbåges blogg.
Köp: jämför priser

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *