Efterlysning: barnböcker om att flytta

Vi har fått en läsarfråga från Carolina, som efterlyser böcker om att flytta. Har du fler tips än de vi kommit på, skriv gärna en kommentar!

Så här skrev Carolina:

Hejsan! Jag tänkte höra om nån av er har ett boktips till en 2-åring om att flytta? Vår tjej verkar lite orolig inför vad som stundar och det är ju lite svårt att förklara. Tips någon?

Helena Ferry svarar:
Jag har letat böcker om att flytta tidigare utan att hitta så mycket. Men jag letade böcker för lite äldre barn. Den bästa jag hittade var Fiffi vill inte flytta. Det är en söt bok om Fiffi som går i tvåan och ska flytta till en större lägenhet i samma stad som de redan bor i. Fiffi tycker inte alls om idén, hon trivs i den gamla trånga lägenheten. Det är en enkel kapitelbok med mycket bilder, men ändå ganska svår för en tvååring, förstås. Det kanske funkar om man berättar lite fritt kring bilderna?

När jag googlade hittade jag en enklare bilderbok som kan läsas på nätet: Ella flyttar (och en till bok om Ella). Den handlar också om flytt inom en och samma stad, men fokus ligger på det praktiska kring flyttstöket.

Emma Lindström svarar:
De bilderböcker som jag har hemma, som berör flytt på ett positivt sätt är:

De nya flodhästarna
Författare och illustratör: Lena Landström
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 32
ISBN: 9789129663334
Beskrivning: Den här boken tar inte upp själva ivägflyttandet. Men den handlar om hur det kan vara att komma till ett nytt ställe. En flodhästmamma kommer med sitt barn till stranden där de andra flodhästarna bor. Först känns allt lite oroligt och flodhästarna har svårt att finna sin plats, men sen blir det bra.

Bergtrollens nya hem

Författare och illustratör: Jan Lööf
Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 9163800675
Beskrivning: En bok i mörk stil, men med lyckligt slut. Om några bergtroll som flyttar till ett trähus efter att ha stött på en del problem.

Vem matar djuren
Författare och illustratör: Jan Lööf
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor: 32
ISBN: 9789163858741
Beskrivning: En berättelse om en stalltomte som bor på olika ställen för att ta hand om djur. Det är inte flytten som är det centrala i boken, men stalltomtens flyttar är positiva och han får det bra på de nya ställena.

Sedan är När stalltrollet flyttade väldigt söt och mysig också, men i den flyttar stalltrollet tillbaka hem och det kanske inte blir helt rätt att läsa när man ska flytta iväg någonstans.

Fler tips emottages gärna!

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

6 reaktioner till “Efterlysning: barnböcker om att flytta”

  1. Åh, tack så mycket! Jag ska kolla upp alla era boktips!

    Hälsningar Carolina

  2. Vem räddar Alfons Åberg? av Gunilla Bergström

    handlar inte om själva flyttandet men om hur det kan kännas att just ha flyttat till ett nytt ställe och inte känna någon där. Jag tycker den absolut funkar för en 2-åring.

  3. Kwela Jamela, var är du? av Niki Daly. Jättebra bok om att flytta och om att det blir bra!

  4. Här har vi en bokhylla i vilken Monica Gydals ”Så var det när Ola flyttade” står. Men jag har inte läst den, så jag kan inte bistå med en recension… än.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *