Hej Gud! Är du där?

Jag måste vara kär. Jag har en skön känsla i magen, varm i hjärtat och är lite fnittrig. Visst är det så man känner när man blir kär? Jag sitter i soffan och bläddrar i ”Hej Gud! Är du där?” och vill inte riktigt lägga den ifrån mig.

Jag gick ur svenska kyrkan för tio år sedan då jag inte anser mig vara kristen, eller tro på någon annan religion. Trots det vill jag att Kicken ska få bestämma själv och jag ser det lite som min plikt att introducera kristendomen för honom, sen är det hans val att ta ställning när han blir äldre. Jag har alltid tyckt att Barnens bibel i olika versioner är spännande att läsa men känslan jag får är mer av historia och allmänbildning än den där känslan jag tror det är meningen att man ska få. Det är för många namn och invecklade historier och jag har fortfarande som vuxen svårt att få ett sammanhang i berättelserna. Texten finns där men känslan uteblir.

När jag hittade ”Hej Gud! Är du där?” hoppades jag att detta skulle vara den bok jag saknade. Jag älskar boken. Den är stor och tung och har till och med ett sånt där fint band som finns i psalmböcker att märka ut var man är. Bilderna är mysiga och fint teckande i färg utan att vara dominerande. Fokuset blir på texterna och bilderna hjälper till att ge en den där härlig känslan.

Boken handlar inte om Adam och Eva, utan om Flickan och Pojken. Texterna är ofta skriva på rim och det finns båda korta böner att använda i vardagen och längre historier om till exempel hur Gud skapade världen. Texterna är uppdaterade till nutida historier som barnen kan känna igen sig i. Till exempel är brödet och fiskarna som Jesus delar kanelbullar och fiskpinnar. Det är historier om att Gud är med även när man har sommarlov och hur enkelt det är att hjälpa Gud att förlåta, till exempel när någon som gjort något dumt säger förlåt. Efter många av texterna finns det en hänvisning till Bibeln om man vill läsa vidare. En av de många favoriterna i denna bok är versen ”Vilken tur”:

”Tur att man kan ångra sig”, sa Flickan.
”Ifall man råkar göra något dumt.
Tack, Gud, för att ordet  ’förlåt’ finns.
Livet blir så mycket lättare av det.” 

”Ja”, sa Pojken, ”visst händer det att man bråkar
Och tycker olika och kanske säger något dumt.
Tänk vilken tur att man kan bli vänner kompis igen –
Det är det bästa”.

Man behöver inte tro på Gud för att ta denna bok till sitt hjärta. Det räcker med att tro på små goda gärningar i vardagen, en vilja att lära sitt barn att vara snäll mot sina kompisar och resten får man helt enkelt på köpet. De två versioner av Barnens bibel jag har sedan tidigare får ge plats åt en ny bok. Gud finns numera även hemma hos oss.

 

Hej Gud! Är du där?
Författare: Inga-Lina Lindqvist
Illustratör: Dagmar Geisler
Förlag: Libris Förlag
Antal sidor: 248
ISBN: 9789171959942
Köp: Från förlagets hemsida eller jämför pris här

Författare: Emma Gustavsson

Mitt namn är Emma Gustavsson och jag är fantastiskt glad över att få möjligheten att dela med mig lite av mina upplevelser av barnböcker i denna blogg. I augusti 2009 fick vi en son och hans lillasyster är född i februari 2011. Vi läser dagligen, mest innan natten, och barnen leker med böcker på samma sätt som med andra leksaker. Vi har fastnat för pek- och bilderböcker trots att sonen nu börjar bli så gammal att man kan läsa historier för honom. Anledningen till att just pek- och bilderböcker är våra favoriter är att vi tecknar (TAKK) med sonen och målet är att även lillasyster kommer börja teckna. Då är denna typ av böcker helt fantastiska eftersom vi tränar på tecken samtidigt. Mer om mig hittar ni på min blogg.

En kommentar till “Hej Gud! Är du där?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *