Annas dagbok

Plötsligt inträffar en katastrof i Sverige, landet lagom. Landet där ingenting farligt kan hända, dit inga krig tar sig och inga större naturkatastrofer drar fram.
En dokusåpa vid namn Skeppet följs av större delen av Sveriges befolkning. Den här dokusåpan handlar om ett forskningsfartyg på uppdrag i Norra Ishavet. På fartyget är det dock någonting som inte riktigt är som det ska. En dag, under direktsändning, ramlar en av männen på fartyget ihop och sedan blir rutan alldeles svart. När fartyget kommer tillbaka till Sverige är det med pompa och ståt, Kungen och Drottningen tar emot och hela Stockholm är ute för att bevittna den stora händelsen. Men när fartyget kommer in mot stan verkar det oerhört konstigt och det saktar liksom inte ens in…

Vi får följa med under den här tiden, under den här katastrofala händelsen, genom Annas dagbok. Hennes dagbok hittades på ett godståg i Hallsberg utan att man kunnat identifiera henne på annat sätt än att hennes namn är Anna och det är hennes dagbok. Anna är en tjej som är kär i Adam och mycket av hennes tankar uppslukas av honom. Men dagboken går över till att handla väldigt mycket om just det här ofattbara, den här epidemin som verkar sprida sig som en myggsvärm om sommaren.

Skriven i dagboksform. Ja, det är helt okej, men det känns ibland lite krystat och det blir inte den där genuina dagbokskänslan. En spännande historia om något som åtminstone jag själv känner är ovanligt i vårt land.
En ovanlig ungdomsbok, om en katastrof inom Sveriges gränser…något man aldrig riktigt tror ska hända. I den här boken händer det. På ett sätt kände jag att det var ett lite hackigt försök till att efterhärma de amerikanska storfilmerna som ofta baseras på just detta tema, en epidemi som sveper fram och skapar kaos. Men den här boken är lite mer svensk i sitt sätt. Hur man nu förklarar att något kan vara just svenskt, det är i alla fall en känsla jag får. Kärlek är dock det centrala utöver det obehagliga, kärleken överlever allt.
Känslan av amerikansk katastroffilm dröjer sig dock kvar hos mig efter att jag läst ut boken…men kanske är detta något som går hem hos ungdomar.

Annas dagbok
Författare: Börje Lindström
Förlag: Alfabeta
Antal sidor: 128
ISBN: 9789150111330
Köp: Jämför priser

Författare: Malin Skals

Jag heter Malin Skals och har alltid älskat böcker. Särskilt barnböcker har alltid legat mig varmt om hjärtat! Jag har två barn (Wilma, född 2009 och Anton, född 2013). Jag är utbildad bildlärare och studerade på Konstfack och är även mycket intresserad av illustration. Drömjobbet är barnboksillustratör. En annan av mina största drömmar är att en dag få ge ut en barnbok jag skrivit och illustrerat själv. Det är jag som ritar illustrationerna till Barnboksprat (vid olika teman etc.) och jag har även gjort headern. Följ mig gärna på instagram; wilmapalmen eller se min facebooksida; facebook.com/skalsart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *